15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Izbori 9. maja, predato šest izbornih lista

Herceg Novi – foto TO HN
Lokalni izbori u Herceg Novom biće održani 9. maja. Opštinskoj izbornoj komisiji predato je šest izbornih listi.

Novi saziv hercegnovskog parlamenta imaće 35 ili jednog odbornika  više nego sada. To je u skladu sa  Zakonom o izboru odbornika koji predvića jednog odbornika na pet hiljada stanovnika. Očekuje se da OIK verifikuje sve liste a žrebanje za konačan redosled na zbirnoj izbornoj listi biće održano 17. aprila.

Na biračkom spisku za majske  izbore je 25.532 građana ili  25 više nego na parlamentarnim izborima prošle godine. Spisak bi trebalo da bude zaključen 29. aprila i tada će se znati tačan broj građana sa pravom glasa.

Na spisku je pet koalicija, a samostalno će nastupiti Novska lista. Oni su prvi OIK predali spisak svojih kandidata pod sloganom “Naš grad, naš brod”. Prvi je na listi dr Savo Marić, kao i na lokalnim izborima održanim 2017. godine.
Na lokalnim izborima učestvovaće  koalicija “Stevan Katić – Ni lijevo ni desno, pravac Novi” U koaliciji su Demokratska Crna Gora, Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije. Na prvoj poziciji ove liste je  hercegnovski predsednik Stevan Katić. Na izborima 2017. Demokratska Crna Gora je išla samostalno i osvojila najviše odborničkih mjesta.
“Za budućnost Herceg Novog i Boke”  izborna je lista koja je udružila  DF, SNP i Radničku partiju. Politikolog – master međunarodnih poslova, Ivan Otović na čelnoj je poziciji. Nakon prošlih izbora na kojima su učestvovali samostalno DF i SNP su bili partneri u sadašnjoj hercegnovskoj vladajućoj koaliciji.
Koalciju “Crno na bijelo – može bokeški” predvodi URA, a  partneri su  Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestranački pojedinci. Nosilac liste je dr Draško Rašković. URA je na prošlim izborima bila u savezu sa  SDP-om, koji je ovoga puta odustao od izborne utrke.

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate su u koaliciji, a njihova izborna lista je “Evropski tim za Herceg Novi”. Na čelu je dr Predrag Dabović. Valja podsetiti da je DPS od 2000. godine opozicija u Herceg Novom, a od 2014. do 2017. sa grupom građana Izbor činili su vlast. Koalicija je raskinuta na inicijativu Izbora u trenutku kada je DPS trebalo da preuzme čelne funkcije u gradu jer  tokom dve godine iz DPS nisu ispunii niti jedno obećanje dato u trenutku kada je saradnja dogovorena.

Prvi put  će snagu na majskim izborima odmeriti koalicija Prava Crna Gora i Grupa građana Glas za naš Novi. NJihov slogan je  “Pravi Novi – sloboda u našim rukama”  a na prvoj poziciji na listi je Milan Zarić.

Najčitanije