12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Naučnici vrše mjerenja u zalivu Trašte

U sklopu projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske nazvanog „JASPPer – zajedničke aktivnosti za prevenciju zagađenja mora“, sutra počinju višednevna istraživanja u zalivu Trašte.

Stručnjaci Zavoda za hidrometeorologiju, hidrografiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) prvo će dva dana sa hidrografske barkase BH-12, vršiti uzorkovanje morske vode na šest lokacija u zalivu Trašte, uzorkovanje sedmineta morskog dna, a CTD sondom obaviće se uobičajena mjerenja i uzimanje okeanografskih parametara – saliniteta morske vode, provodljivosti itd. U ovim istraživanjima učestvovaće i naučnici Instituta za biologiju mora iz Kotora.

Do kraja nedjelje u naše vode uploviće i specijalizovani brod „Hidra“ Hrvatskog hidrografskog instituta iz Slita, koji je partner ZHMS u „JASPPer“ projektu. „Hidra“ na sebi nosi manjoderniji tzv. side-scan sonar koji naučnicima daje izuzetno detaljnu sliku morskog dna i svih objekata na njemu, kao i ROV- daljinski upravljanu ronilicu sa kamerama. Posada „Hidre“zajedno sa hidrografima ZHMS tokom četiri dana,od petka do ponedjelja, obaviće detaljno snimanje trase podmorskog kanalizacionog isputa sistema Kotor-Tivat-Trašte, a koji je u dužini od oko 2 kilometra, položen od obale poluostrva Luštica između uvala Pržna i Oblatna, u pravcu jugozapada, prema otvorenom moru. Ovaj podmorski ispust dosta je puta havarisan i u prilično je lošem stanju te predstoji njegova detaljna obnova, pa je prikupljanje podataka o svim oštećenjima na toj infrastrukturi i stanju cijevi, od presudne važnosti za buduću skupu obnovu sistema. Trasu podmorkskg ispusta svojim side-scan sonarom koji je nešto slabijeg kapaciteta od onog koji nosi „Hidra“, preliminarno će izvršiti i SHMZ sa barkasom BH-12.

Projekat „JASPPer- Zajedničke aktivnosti za prevenciju zagađenja mora “ za cilj ima da doprinese smanjenju zagađenja Dubrovačko-neretvanskog i crnogorskog akvatorijuma, uspostavljanju saradnje među institucijama nadležnim za zaštitu životne sredine i kulturnog nasljeđa sa obje strane granice, te sprovođenju zajedničkih programa, edukacija, prenosa znanja i aktivnosti u cilju jačanja svijesti o pottrebi očuvanja mora od zagađenja. Na taj način, do kraja maja ove godine, biće stvoreni preduslovi za dugoročnu saradnju nadležnih i stručnih institucija u pograničnom području za zajedničko planiranje održivog upravljanja otpadnim vodama u priobalju.

Photo: Boka News - Luštica
Photo: Boka News – Trašte

“JASPPer” se finasira iz fondova EU, a njegova ukupna vrijednost je skoro 600 hiljada eura. Od tog iznosa hrvatskim partnerima pripada 251.327,49 eura EU bespovratne pomoći, dok crnogorski partneri imaju iznos od 254.541 eura. Projekat se realizuje u saradnji sa Hrvatskim hidrografskim Institutom iz Splita, kao funkcionalnim vodećim partnerom i Univerzitetom u Dubrovniku – Institutom za more i priobalje. Crnogorski partneri na projektu su Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore kao vodeći partner sa naše strane i Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora-Kotor.

Regija koju projekat obuhvata je Dubrovačko-neretvanska županija i sjeverni dio Crnogorskog primorja, odnosno opštine Konavle, Herceg Novi, Kotor i Tivat.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije