16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ne zavise sve opštine od vode iz regionalnog sistema

Regionalni vodovod

O najavi predsjednika Odbora direktora Regionalnog vodovoda da je moguća nestašica vode tokom sezone:

Tivat: U ljetnjim mjesecima iz Regionalnog vodovoda preuzimamo 90 odsto od ukupno distribuirane vode potrošačima.

Doklestić: Herceg Novom ne treba voda iz Regionalnog vodovoda

Budva: Nijesu nam službeno dostavljene informacije objavljene u medijima o mogućnostima slabije izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre.

Ulcinj: Možemo imati problem u slučaju neurednog snabdijevanja električnom energijom (pad napona)

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić saopštio je prošle sedmice kako je moguća nestašica vode tokom sezone zbog smanjene izdašnosti izvorišta Bolje sestre koje je, prema njegovim riječima, posljedica devastacije korita rijeke Morače. Iz regionalnog sistema vodu preuzimaju Budva, Kotor i Tivat od jula 2010. godine, Bar od 2011. godine, a Ulcinj od 2012. godine.

BUDVA

Iz budvanskog vodovoda Pobjedi je saopšteno da im nijesu službeno dostavljene informacije objavljene u medijima o mogućnostima slabije izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre. Lokalni vodovod vodu iz regionalnog sistema preuzima od 2010. godine.

– Od tada nije bilo većih problema u snabdijevanju – kazali su iz Vodovoda.

Pored sistema regionalnog vodosnabdijevanja, Vodovod Budva koristi i sopstvena izvorišta – lokalnog karaktera. Najpoznatije i najizdašnije lokalno vodoizvorište je u naselju Reževići.

Sistem za snabdijevanje oslanja se i na još dva manja: Piratac i Buljaricu. Kako se izdašnost najviše karakteriše sušnim ili povoljnim hidrološkim periodima, to i količine vode na istima variraju. Količine vode u zavisnosti od perioda godine, variraju.

– Izdašnost svih izvorišta zavisi od niza faktora među kojima su najčešći, prirodni. U dobrim hidrološkim godinama, količine vode na izvorištima su znatno bolje – kazali su iz gradskog Vodovoda.

Tačne količine vode koje preuzimaju iz sistema regionalnog snabdijevanja srazmjerne su, kažu, potrebama u toku turističke sezone i kalandarske godine tako da umnogome mogu varirati.

– Generalno, sva vodovodna društva na Primorju poboljšala su snabdijevanje zahvaljujući dodatnim količinama iz regionalnog sistema – objasnili su iz Vodovoda.

Iz tog preduzeća ističu da je snabdijevanje Budve vodom, proteklih godina, na zadovoljavajućem nivou, kako tokom zimskih tako i u toku ljetnjih mjeseci.

– Redovne isporuke vode nekada ometaju obavezne sanacije ili kvarovi na mreži ali pretjerano ne utiču na kvalitet snabdijevanja. Manje poteškoće još su primjetne kod snabdijevanja korisnika na višim kotama. Isto je zapaženo najčešće u ruralnim područjima opštine. Međutim, Vodovod u saradnji sa Opštinom upravo okončava projekat za poboljšanje snabdijevanja u naselju Lazi (kota iznad 120 metara nadmorske visine). U perspektivi su i još neki planirani projekti koji za cilj imaju normalizaciju u napajanju viših kota – najavili su iz Vodovoda.

TIVAT

Izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije Tivat Alen Krivokapić kaže da uredno snabdijevanje te opštine tokom ljetnje sezone zavisi od Regionalnog vodovoda.

– Tivat u ljetnjim mjesecima ( jul i avgust) iz Regionalnog vodovoda preuzima od 100 do 120 l/s vode, što procentualno iznosi 90 odsto, od ukupno distribuirane vode potrošačima. Na godišnjem nivou RVCP u količinama distribuirane vode ViK-a Tivat učestvuje sa 60 odsto. Preostale količine vode dobijamo iz lokalnog izvorišta Plavda (20-30 l/s u ljetnjim mjesecima), i izdašnost zavisi od hidrološke situacije, ali nijesmo primijetili promjene sa aspekta pada izdašnosti. U zimskom periodu izdašnost je znatno veća i zadovoljava naše potreba – kazao je Krivokapić.

On dodaje da prethodnih godina, od kada je Tivat spojen na regionalni vodovodni sistem, nijesu imali prekida u snabdijevanju.

– Svi potrošači su bili uredno snabdijevani bez prekida i restrikcija, osim u slučajevima kvara na instalacijama – kazao je Krivokapić.

Doklestić: Herceg Novom ne treba voda iz Regionalnog vodovoda

Herceg Novi nije spojen na regionalni vodovodni sistem jer nije izgrađen cjevovod Tivat – Sveta Neđelja. Toj opštini je od 2013. do 2017. godine voda iz RVCG isporučivana preko tivatskog sistema.

Izvršni direktor regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Josip Đurašković je za RTHN saopštio je da su prošle sedmice, nakon što je krajem 2021. godine spojen cjevovod od 3,2 kilometra do prekidne komore Tivat, stvoreni uslovi za povezivanje Herceg Novog na Regionalni vodovod, investicione vrijednosti oko dva miliona eura.

Međutim, direktorica Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi Olivera Doklestić kaže da toj ošptini nijesu potrebne dodatne količine vode iz regionalnog sistema.

– U gradskom sistemu imamo oko 550 litara u sekundi iz hidroelektrana na Trebišnjici i sa lokalnog izvorišta Opačica, koje su dovoljne i u špicu sezone kada se udvostruči broj potrošača – tvrdi Doklestić.

Spajanje Herceg Novog na Regionalni vodovodni sistem biće tema razgovora predstavnika gradskog vodovodnog preduzeća i regionalnog vodovoda ove sedmice.

– Preuzimanje vode iz regionalnog vodovoda nema smisla dok se ne sanira cjevovod jer bi se bilježili ogromni gubici. Mi smo tražili sastanak da uspostavimo dijalog o održavanju njihove infrastrukture – cjevovoda od Zmijica do Kamenara i rezerovoara. Čelični cjevovod je u lošijem stanju nego prošle godine. Mi smo uložili izvjesna sredstva u sanaciju dionice u predjelu Bijele, u dužini 1.500 metara – kazala je za RTHN Doklestić.

Ona podsjeća da je infrastrukturu uradio Regionalni vodovod prije 40-ak godina, za snabdijevanje rivijere da bi se viškovi vode prebacivali ka Tivatu i Budvi, što je trajalo dok nije izgrađen regionalni sistem sa izvorišta Bolje sestre.

– Prije 12 godina izgrađen je sistem RV Crnogorsko primorje i mi smo stalno u nekoj vrsti pritisaka da preuzimamo njihovu vodu. Od rezervoara Zmijice do Bijele cjevovod je u relativno dobrom stanju, a posljednji kilometar i po je sporan. Zato je i iniciran sastanak sa predstavnicima Regionalnog vodovoda, kao vlasnicima, da se napokon riješi pitanje sanacije i održavanja njihove infrastrukture u Herceg Novom. Sjetimo se da su građani Herceg Novog jedan odsto od građevinskih dozvola izdvajali tom preduzeću u posljednjih 30 godina – kazala je direktorica novskog Vodovoda.

Bez odgovora iz Bara i Kotora

U kojoj su mjeri Bar i Kotor zavisni od izvorišta Bolje sestre nijesmo uspjeli da saznamo jer iz tamošnjih gradskih vodovodnih preduzeća nijesu odgovorili na pitanja.

ULCINJ

U Vodovodu i kanalizaciji Ulcinj kažu da najjužnija crnogorska opština može imati problem snabdijevanja vodom u slučaju neurednog snabdijevanja električnom energijom (pad napona).

– Tokom ljetnje sezone, period jul-avgust prosječno oko 40 litara/sekundi, procentualno je u hidrološkom minimumu 10 odsto od regionalnog vodovoda. Stabilnost snabdijevanja uslovljena je manjkom rezervoarskog prostora – kazali su iz vodovodnog preduzeća najjužnije crnogorske opštine.

Prema njihovim riječima smanjuje se izdašnost sa gravitacionih izvora, dok izvorište Lisna Bori u hidrološkom minimumu ima izdašnost 280 litara u sekundi.

/D.Šaković/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije