30 C
Kotor

Slušaj online radio

Nekretnine u Crnoj Gori ima više od 23.000 stranaca

Boka Kotorska – Kotor – Foto Boka News jun 2022.

U posljednje vrijeme sve je više stranaca u Crnoj Gori, a po podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, njih više od 23.000 ima nekretnine u našoj državi.

Naime, podaci pokazuju da 23.364 stranih državljana u Crnoj Gori zvanično ima nekretninu. To je 66.840 parcela i djelova parcela ukupne površine 22.905 hektara, zatim 9.593 objekta koji zauzimaju površinu od 544.859 m2, 25.319 posebnih – etažnih djelova objekata (stambeni, nestabeni, poslovni i pomoćni prostori) ukupne površine 1.333.870 m2. Najveći broj vlasnika nekretnina su državljani Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Iako se sve češće čuje da se potražnja nekretnina kod nas u poslednje vrijeme povećala upravo zbog interesovanja stranaca, agenti za nekretnine kažu da oni, konkretno u Podgorici, ne posreduju previše u prodaji stambenih i poslovnih objekata stranim državljanima.

– Ima ih, ali ne u nekom većem ukupnom broju, svega možda par procenata. Kupci dolaze iz raznih dijelova svijeta, najviše iz Turske, Rusije, ali i iz zemalja Evropkse unije. To su ljudi koji su od 2017. godine, kada je Crna Gora postala članica NATO, prepoznali zemlju kao neku sgurnu destinaciju za ulaganje – kazao je za Vijesti Stefan Mišković, agent za nekretnine.

Mišković kaže da su Turci spremni da najviše plate za nekretninu u glavnom gradu, a da ih uglavnom interesuje dio oko Delta sitija.

– Poslednjih godinu dana te cijene su porasle i do nekih 20%, a ako na to dodamo i rast u prethodnoj godini, možemo slobodno reći da su cijene uvećanje 30-35% tokom poslednja 24 mjeseca. Taj dio grada koji ih najviše zanima, oko Delta sitija, sada je na nekom prosječnom niovu od 1800 EUR za kvadrat – navodi Mipković.

Stranci su, tvrde u agenciji, više zainteresovani za zakup nekretnina. Ukrajinci, prije biraju primorje, a Rusi Podgoricu, a puno njih je iz IT sektora.

– Njihovi budžeti se kreću do 500 EUR za jednosoban stan, do 800 za dvosoban, odnosno od 1.000 1.200 EUR za trosoban stan. To je umnogome promijenilo stanje na tržištu pa je došlo do rasta cijena zakupa – dodaje.

Iz Uprave za katastar nisu mogli da kažu kolika je vrijednost nekretnina koju posjeduju stranci u Crnoj Gori, jer, kako navode, za to nijesu nadležni.

Izvor:Vijesti

Najčitanije