30 C
Kotor

Slušaj online radio

U Neumu otvoren prvi pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja

Maslinovo ulje

Nakon dugo godina iščekivanja u Neumu je juče uz prigodnu svečanost otvoren prvi pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja, vrijedan 1,3 mil KM što je veliki korak za razvoj maslinarstva na jugu zemlje.

Prvu uljaru u jedinom bh. gradu na moru je u poslovnoj zoni Dubrava u Moševićima otvorio premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg rekavši da je zadovoljan što je dugo čekani projekt priveden kraju.
Naglasio je da pogon ima kapacitete koji mogu zadovoljiti potrebe tamošnjih maslinara i da je ovim pitanje otkupa i prerade, kao jedno od najbitnijih pitanja za proizvođače, uglavnom riješeno.
– Ukoliko tržište bude tražilo dodatno širenje kapaciteta, Vlada će i za to imati razumijevanja i sluha – kazao je Herceg naglašavajući važnost i bogatstvo maslina u Hercegovini, a osobito u tom kraju.
Načelnik općine Neum Dragan Jurković je rekao da otvaranje prve uljare u Neumu ima historijski značaj jer konačno olakšava okolnosti za sve maslinare iz općine Neum.
Podsjetio je da su maslinova ulja iz Neumskog zaleđa jako kvalitetna i višestruko nagrađivana, te izrazio nadu da će otvaranje prve uljare u tom kraju potaknuti razvoj i širenje maslinarstva, što će se bez sumnje odraziti i na samu sliku privrede u našoj zemlji. Poželjevši sretan rad svima u ovom pogonu, je pozvao sve maslinare s područja općine Neum da ovogodišnju preradu maslina obave u domaćoj uljari besplatno.
Projekt izgradnje zgrade uljare i nabavka mašina za preradu koštao je oko1,3 mil KM, a projekt je potpomognut brojnim investitorima kao što su federalno ministarstvo poljoprivrede, razvojna agencija SERDA, Vlada HNK i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, te u konačnici Općina Neum.
Izvor:klix.ba

Najčitanije