20 C
Kotor

Slušaj online radio

Nema pomaka u dogovoru Izraela i Hamasa o miru u Gazi

Gaza

I dalje nema pomaka u dogovoru Izraela i Hamasa o miru u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opet je pozvao Hamas na ustupke prije daljnjih pregovora o novom prekidu vatre i povratku talaca iz Gaze.

Istaknuo je da neće kapitulirati pred lažnim zahtjevima Hamasa. Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris pozvala je izraelske dužnosnike i čelnike Hamasa na prihvaćanje sporazuma kojim bi počeo šestotjedni prekid vatre.

Potpredsjednica SAD-a poziva na primirje: Stanovnici Gaze ‘umiru od gladi’

Američka potpredsjednica Kamala Harris pozvala je na trenutačnu provedbu šestotjednog primirja u Gazi kako bi se omogućio priljev više pomoći na opkoljeno palestinsko područje i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

– S obzirom na goleme razmjere patnje u Gazi, mora doći do trenutačnog prekida vatre, najmanje sljedećih šest tjedana, rekala je Harris u nedjelju i izazvala oduševljenje okupljenih na 59. godišnjici Krvave nedjelje u Alabami, gdje su policajci pretukli američke demonstrante koji su se borili za građanska prava prije gotovo šest desetljeća.

Otvoreno je prozvala Izrael da ne čini dovoljno kako bi ublažio “humanitarnu katastrofu” u Gazi dok se Bidenova administracija suočava sa sve većim pritiskom da obuzda svog bliskog saveznika koji ratuje s militantima Hamasa.

– Ljudi u Gazi gladuju. Uvjeti su nehumani i naša ljudskost tjera nas da djelujemo, rekla je Harris.

– Izraelska vlada mora učiniti više kako bi znatno povećala protok pomoći. Nema isprika, poručila je Harris.

Dodala je da Izrael mora otvoriti nove granične prijelaze, ne nametati “nepotrebna ograničenja” vezano za isporuku pomoći, zaštititi humanitarno osoblje i konvoje te raditi na ponovnom uspostavljanju osnovnih usluga i promicanju reda kako bi “više hrane, vode i goriva moglo doći do onih kojima su potrebni”.

Najčitanije