26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka Ukrajini prvi put šalje teško naoružanje

Njemačka

Rat je doveo do preokreta – Njemačka će Ukrajini prvi put da isporuči teško naoružanje i to tenkove, kako je u utorak najavila ministarka odbrane Kristine Lambreht (Christine Lambrecht).

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u isto vreme rekao da je zapadno oružje za njegovu zemlju meta i upozorio da će možda da izbije treći svjetski rat.

Tenkovi “Gepard” su upravo ono što Ukrajini sada treba da sa kopna zaštiti vazdušni prostor, rekla je Lambrehtova u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Ramštajnu.

Na konferenciju u najvećoj američkoj vazdušnoj bazi van SAD američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) pozvao je predstavnike oko 40 zemalja na razgovore o pomoći Ukrajini.

Agencija dpa je prethodno javila da je nemačka vlada načelno odobrila isporuku tenkova “Gepard” iz zaliha kompanije Kraus-Mafaj Vegman (Krauss-Maffei Wegmann). Reč je o tehnički obnovljenim protivavionskim tenkovima koje je ranije koristila njemačka vojska.

Kraus-Mafaj Vegman ima “dvocifren broj” ovih tenkova. “Gepard” može da gađa i ciljeve na kopnu.

Lambrehtova je najavila i da će ukrajinski vojnici na teritoriji Nemačke imati obuku za rukovanje artiljerijskim sistemima.
“Zajedno sa našim američkim partnerima radimo na obuci ukrajinskih trupa za artiljerijske sisteme na nemačkom tlu.”

Lavrov je rekao da zapadno oružje smatra legitimnom metom i da je opasnost od svetskog rata “ozbiljna, stvarna i ne treba je potceniti.”

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (António Guterres), koji se u Moskvi sastao sa Lavrovom, predložio je formiranje kontakt grupe za rešavanje humanitarnih problema u Ukrajini koju bi činili predstavnici UN, Rusije i Ukrajine.

Kontakt grupa treba da garantuje bezbednost koridora za izbeglice, rekao je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za medije sa Lavrovom. Generalni sekretar UN treba da razgovara i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Visoki komesarijat UN za izbeglice očekuje da će ove godine biti 8,3 miliona izbeglica iz Ukrajine, a sada ih je skoro 5,3 miliona. U samoj Ukrajini je iz svojih gradova i sela raseljeno 7,7 miliona ljudi. Pre ruske agresije, Ukrajina je imala oko 44 miliona stanovnika.

U Njemačkoj je, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, više od 380.000 izbeglica.

U njemačkom parlamentu, poslaničke grupe stranaka vladajuće koalicije vladi predlažu da ubrza i proširi isporuke oružja Ukrajini tamo gde je to moguće. U zajedničkom nacrtu predloga, socijaldemokrate, Zeleni i liberali se zalažu za “proširenje isporuka teškog naoružanja i složenih sistema,” na primer kao deo multilateralne razmene.

Pritom ne treba da bude smanjena sposobnost Njemačke da se brani u okviru NATO. Razmena podrazumeva da partneri iz NATO-a Ukrajini predaju oružje sovjetske proizvodnje, pošto je ono poznato ukrajinskoj vojsci, a da zamenu dobijaju od Nemačke.

Predlog pozdravljaju i opozicioni demohrišćani.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) prošle nedelje se izjasnio da Ukrajina treba da dobije teško naoružanje koje već dugo traži, ali ne direktno iz Njemačke, već iz drugih zemalja NATO.

U međuvremenu, njemački proizvođači oružja Ukrajini nude borbene tenkove i oklopne transportere, kao i tešku artiljeriju.

Kompanija Rajnmetal (Rheinmetall) iz Diseldorfa Ukrajini nudi 88 tenkova “Leopard,” prema dokumentima dostupnim dpa.

Rajnmetal od vlade traži i dozvolu za isporuku 100 pešadijskih borbenih vozila “Marder.” Kako prenosi Velt, Kraus-Mafaj Vegman takođe želi da isporuči 100 samohodnih haubica 2000.

Izvor:dpa

Najčitanije