23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Neočekivani problem na Župi kod Tivta – Belgijanac hoće da ogradi svoje …

Danas na Župi

Komunalna inspkecija i Komunalna policija Opšptine Tivat djelimično su danas uklonili barikadu koju je, ograđujući svoj posjed na Župi, postavila firma koja se dovodi u vezu sa  počasnim konzulom Belgije u Crnoj Gori Žan Luk Dumortijeom.

Radnici su oko 8 sati ujutro, bez prethodne najave da će to učiniti na skretanju sa Jadranske magistrale za sportsku dvoranu „Župa“, postavili četiri velika metalna stuba i na njih krenula da vare čeličnu armaturnu mrežu.

Na taj način oni su imali namjeru da potpuno ograde veliki zemljišni kompleks od oko 60 hiljada kvadrata u posjedu belgijskog biznismena, a čime bi bez ikakvog drumskog prilaza ostao glavni ulaz javnog sportskog objekta – dvorane „Župa“, 5-6 domaćinstava koja žive u kućama u blizini dvorane, vlasnik jednog manjeg placa u ovom kompleksu, spomenik kulture – srednjevjekovni ljetnjikovac Verona na obali, ugostiteljski objekat-autokamp „Bova“, te niz skladišnih prostora u Bonićima koji pripadaju kompaniji Qatari Diar. Žitelji tog dijela Tivta odmah su se okupili na mjestu postavljanja ograde i svojim automobilima spriječili radnike da „zatvore“ kompleks. Po njihovom pozivu na lice mjesta izašle su Komunalna policija i Komunalna inspekcija i naložile pravnom zastupniku Dumortuijeove firme koji se u međuvremenu pojavio, da se novi dio ograde ukloni jer postojanje takvog objekta nije previđeno planskom dokumentacijom za ovaj dio Tivta.

Ograda je međutim, do popodnevnih sati, samo polovično uklonjena čime je ostavljen prolaz širok dovoljno tek za jedan automobil da uđe ili izađe na magistralu. Iz opštinskih službi su najavili da će ukoliko to ne učini sam investiror, Komunalno preduzeće Tivat o njegovom trošku do kraja dana ukloniti i preostala dva novopostavljena metalna stuba na skretanju za sportsku dvoranu.

Ni opštinari, ni okupljeni mještani međutim, ne spore da je riječ o privatnom zemljišp/tu u vlasništvu Dumortijea, ali ističu da se riješenje za kolski pristup javnim i privatnim objektima na obali i sportskoj dvorani Župa mora naći. Po važećoj planskoj dokumentaciji, taj drumski prilaz nije ovaj neformalni koji već godinama funkcioniše preko privatnog zemljišta u blizini sportske dvorane. Jučerašnji potez belgijskog biznismena mještani vide kao navodni Dumortijeov pokušaj pritiska na lokalnu upravu Tivta da otkupi dio njegove zemlje neophodan za drumski prilaz i parking sporstke dvorane, ili mu na drugi način kompenzuje to što se kako Opština, tako i mnogi drugi već godinama neovlašćeno koriste njegovom imovinom.

Iz lokalne uprave najavili su da će nakon predstojećih praznika na sastanku svih zainteresovanih strana, pokupšati da nađu svima prihvatljivo riješenje i da će ako bud etrebalo, Dumortijeu ekspropiisati dio njegovog velikog zemljišnog kompleksa. Na hitnost situacije navodi i to što je sportsks dvorana Župa u Tivtu jedno od mjesta gdje će se odvijati međunarodna nadmetanja u okviru predstojećih Sportskih igara malih zemalja Evrope čiji je Crna Gora domaćin, što će biti nemoguće ako dvorana ostane bez parking prostora i drumskog prilaza do svog glavnog ulaza.

Izvor:S.L

Najčitanije