23 C
Kotor

Slušaj online radio

Nesreća žičare u Italiji: Među 14 mrtvih pet Izraelaca

Nesreća u Italiji – foto EPA

Strašna nesreća na sjeveru Italije. U padu kabine žičare u blizini jezera Maggiore poginulo je 14 osoba, potvrdilo je Nacionalno društvo za alpinizam i speleologiju. U bolnici u Torinu preminulo je starije dijete, a mlađe dijete, za koje se procjenjuje da ima oko pet godina, bilo je pri svijesti prije nego je podvrgnuto operaciji zbog višestrukih ozljeda.

– Shrvani smo, u boli, rekla je Marcella Severino, gradonačelnica Strese za RAI. Nesreća se dogodila dok se žičara uspinjala po planini, a kabina pala s 20 metara visine i kotrljala se dok je nije zaustavilo stablo, rekla je Severino. Planinari su čuli strašan prasak, dodala je i navela da je vjerojatni uzrok puknuće nosivog kabela. Severino je televiziji SKY izjavila da su neke žrtve bile u kabini, a druge razbacane po šumi. Patolozi su počeli s identifikacijom žrtava, među kojima ima stranih državljana, rekla je Severino ne navodeći druge pojedinosti.

Žičara koja povezuje mjesto Stresu na jezeru Maggiore i obližnji alpski vrhunac, prevozi turiste i lokalno stanovništvo do vrha planine Mottarone. Do pada žičare došlo je, javljaju talijanski mediji, najvjerojatnije zbog kvara užeta koje iznad jezera Maggiore doseže visinu od 1491 metar.

Žičara Stresa-Mottarone tek je nedavno ponovno otvorena za domaće stanovnike i turiste nakon postupnog ukidanja ‘lockdowna’. Vrh Mottarone vrlo je popularan i omiljen među turistima zbog prekrasnog panoramskog pogleda na jezero Maggiore i njegove živopisne otoke te pogleda na Alpe. Žičara je prvi put otvorena u avgustu 1970. nakon trogodišnjih radova na zamjeni zupčaste željeznice.

Vožnja do vrha traje 20 minuta. Kabelski sustav podijeljen je u dva dijela. Prvi se nalazi na nešto više od dva kilometra između Stresa i sela Alpina, a drugi tri kilometra između Alpina i Mottaronea. Sastoji se od dviju kabina koje voze alternativnim smjerovima, a svaka može primiti do 40 putnika.

Fotografije koje su snimili vatrogasci prikazuju ostatke kabine žičare usred šumovitog i nepristupačnog strmog područja.

Izvor:HRT

Najčitanije