23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Netanyahu: Nema prekida vatre u Gazi bez povratka talaca

Gaza
Foto: Mohammed Salem / Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da neće biti prekida vatre u Pojasu Gaze bez oslobađanja talaca koje drži Hamas, javlja Anadolu.

“Jasno sam rekao međunarodnoj zajednici da neće biti prekida vatre bez povratka talaca. To se jednostavno neće dogoditi”, rekao je Netanyahu tokom sastanka vlade i dodao:

“Odlučni smo postići potpunu pobjedu u ratu, vratiti sve naše zarobljenike, dovršiti eliminaciju Hamasa u cijelom Pojasu Gaze, uključujući Rafah, i osigurati da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu.”

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada početkom oktobra od strane Hamasa, u kojem je ubijeno gotovo 1.200 ljudi.

Gotovo 33.200 Palestinaca je od tada ubijeno, a gotovo 75.900 povrijeđeno usljed masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Netanyahu je, na dan kada se navršava šest mjeseci od početka napada, ustvrdio da su postignuća u Gazi “značajna”.

“Izrael nije taj koji sprečava dogovor. Hamas sprečava dogovor”, rekao je te dodao: “Hamas se nada da će unutrašnji i vanjski pritisak natjerati Izrael na kapitulaciju. To se neće dogoditi.”

Hamas, za koji se vjeruje da drži gotovo 130 izraelskih talaca, zahtijeva prekid izraelske ofanzive na Pojas Gaze u zamjenu za bilo kakav dogovor o taocima s Tel Avivom.

Izraelski napadi gurnuli su 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Najčitanije