17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Netanyahu: Ušli smo u drugu fazu, rat u pojasu Gaze bit će dug i težak

Izrael – foto EPA

Dan nakon najrazornijih napada iz zraka i s kopna na pojas Gaze, pri čemu su prekinute sve komunikacijske veze, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se naciji. Rekao je da je Izrael ušao u drugu fazu rata. Hamas je nazvao zlom koje će biti uništeno za dobrobit cijelog čovječanstva.

Netanyahu u izvanrednom obraćanju javnosti: Ušli smo u drugu fazu rata

Jučer su trupe ušle u Gazu kroz “vrata zla”, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju naciji. Poručio je da je glavni cilj operacije je “potpuno poraziti ubojitog neprijatelja i zajamčiti naše postojanje.” Postoje trenuci, kaže, u kojima se država suočava s dvije mogućnosti – “postojati ili prestati postojati”.

Dodao je da Izrael čini “sve što može” kako bi izbjegao civilne žrtve ali da će se Izraelci nastaviti boriti i pobijediti. “Ovo je misija našeg života”, zaključio je Netanyahu.

– Rat u pojasu Gaze bit će dug i težak i mi smo za njega spremni, kazao je izraelski premijer, dodajući da će njegova vojska “uništiti neprijatelja na tlu i pod tlom”. Naglasio je i da 90 posto vojnog budžeta Hamasa dolazi iz Irana.

Ponovno je pozvao palestinske civile da se evakuiraju iz sjevernog dijela pojasa Gaze gdje Izrael fokusira svoje napade. Naglasio je da se treba učiniti svaki mogući napor da se spasi više od 200 talaca koje drži Hamas. Obećao je obiteljima talaca koji se nalaze u pojasu Gaze da će Izrael “razmotriti sve opcije” kako bi ishodio njihovo oslobađanje.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije