16 C
Kotor

Slušaj online radio

Novska priča sa margine: Ako možete, pomozite Vučetićima, oni trebaju našu pomoć…

Vučetići iz Bijele

Bolest ne bira, ali kad zadesi u siromaštvu i jadu, onda je to posebno teško. Ostajete bez dostojanstva, ogoljeni, bespomoćni, potpuno zavisni od nečijeg gesta dobre volje, humanosti, empatije. Toga je danas sve manje, a onih koji žive na rubu egzistencije, na margini društva, sve više. Među njima i Vučetići iz Bijele.

Bolesni majka i sin, Lepa i Željko Vučetić, žive u vlažnoj montažnoj kućici, u Radničkoj 18, u Bijeloj. Lepa je rođena u Nikšiću. Živjela je do 16. godine u Grahovu, udala se i doselila u Bijelu gdje je nastanjena skoro 30 godina. Imala je teško djetinjstvo, možda još teži brak sa mužem koji je umro prije četiri i po godine. Za njom su mučne i gorke godine. Ostala je sa sinom i kćerkom koja je danas udata i živi u jednom selu kod Grahova.

Rano došla  bolest u trošni dom Vučetića

„Čitav život sam provela u siromaštvu i nasilju. Sa 20 godina sam se razboljela, operisala štitnu žlijezdu sa 23 godine i do danas muku mučim sa zdravljem, anemijom…Tuberkulozu pluća sam dobila poslije mog sina koji nikako da se oporavi. Ležala sam pored njega i njegovala ga tri i po mjeseca i dobila i ja TBC. U bolnici u Brezoviku sam provela 8 i po mjeseci, iz tri puta, a Željko se tamo liječio pet puta, od 2020. godine“, priča nam Lepa.

Njen sin se nije, na žalost, izliječio. Slab je, sa razorenim desnim plućnim krilom, dva puta je bio i u Kliničkom centru Crne Gore. Više od godinu ne prestaje da iskašljava krv.

„To je toliko učestalo i postalo obilno. Dešava se svakodnevno, iako je ljetos bio opet u Brezoviku, primao terapiju. Zovem Klinički, zovem sve da nađu neko rješenje za njega. Potrebna mu je operacija koju ovdje ne smiju da urade, jer je opasna po život. Doktori u Crnoj Gori ne mogu da mu pomognu, poslali su ga kući da krvari. Pokušali bismo sa nekom klinikom u Beogradu, ali treba nam podrška, koje nemamo“, nastavlja Lepa, razočarana i odnosom pojedinih ljekara i sestara u Bolnici Meljine.

Žiro račun Lepe Vučetić: CKB 510 000 000 116671931

Navodi da su im tu čak zabranili dolazak, jer navodno Željko nije slučaj za njih. Iako su im iz Brezovika kazali da su u Meljinama dužni da ga prime kada ima obilno krvarenje i daju mu terapiju. Onda je dobio preko telefona iz Brezovika pojačanu terapiju u lijekovima.

Nemaju plate, penzije, druge naknade, ali imaju vjeru u dobre ljude

„Ostali smo bez primanja tačno tri godine u oktobru. Jer, Željko je kada se razbolio prekinuo školovanje i izgubio pravo na očevu penziju. Pokušao je opet da zbog bolesti prima porodičnu penziju, ali uz svu dokumentaciju  da to dokaže, odbijen je u Fondu. Upravo smo, nakon dvije godine, uspjeli da dobijemo socijalu, odnosno tuđu njegu i pomoć. To bi od idućeg mjeseca trebalo da nam bude jedino stalno primanje. Ne znam kako preživljavamo. Prošlog ljeta sam mogla da radim sezonski, ali ovoga sam morala da budem sa Željkom u bolnici,“ kazuje Lepa.

Zapravo, Vučetići se prehranjuju zahvaljujući neizmjernoj brizi humanitarke Zorice Drakulić Vidaković, ponekoj drugoj donaciji u hrani. Iako veoma zahvalni, to im nije dovoljno za izlazak iz bijede i bolesti. Moraju da pozajmljuju novac za ljekove, hranu, da plate račune koji se gomilaju… Zahvaljujući emisiji TV Dnevnica TVCG u martu ove godine, kao i sugrađanima koji su se uključili, dobili su 4200 eura, kao i dva vaučera. Nakratko su tada uspjeli da izmire dio dugova, da ponešto kupe, ali i dalje borave u lošim uslovima.

„Montažna kućica je bila skroz propala u poplavi 2018. godine, pa je Opština popravila krov, fasadu i jedan prozor. Sada ne prokišnjava, ali pod je i dalje vlažan, trunu daske, ekseri izbijaju, ormar samo što ne padne… Molila sam da nam pomognu i da pod promijenimo, jer ne smijemo boraviti ovako bolesni sa tolikom vlagom. Još čekamo. I stvari nam fale, sve je propalo. Sanjam o životu dostojnim čovjeka, da sredimo kuću, da se oporavimo i da možemo da se prehranimo, bez ogromnih dugova za struju i vodu“, zaključuje Lepa.

Vučetići ne gube nadu i vjeruju da će ova priča stići do nekog humanog pojedinca, institucije, građevinske firme, Opštine,  koji će željeti i moći da im pomognu u novcu, stvarima za kuću, zamjeni propalog poda…

Ako ima takvih, a i mi vjerujemo da ima onih koji će  pomoći našim sugrađanima iz Bijele, uplatite novac na žiro račun Lepe Vučetić:

CKB banka 510 000 000 116671931

Ili, pozovite je i dogovorite se o donaciji na telefon 069 740 688

Najčitanije