7.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Neum obara rekorde posjećenosti, u planu proširenje plaže za naredno ljeto

Neum – Foto klix.ba

Ove jeseni Neum vrvi od domaćih i stranih turista i bilježi najplodonosniju postsezonu. Hoteli rade punom parom, a rezervirani su i za novembar. Zbog očekivanja rekordnog broja gostiju za naredno ljeto planira se širenje plažnih prostora kojih nedostaju.

Načelnik Opštine Neum Dragan Jurković za Klix.ba ja rekao kako je turizam u jedinom našem gradu na moru doživio svoj puni procvat tokom ove godine.

Ističe da su hotelijeri, ugostitelji i čitava lokalna zajednica iznimno zadovoljni ovogodišnjom sezonom tokom koje je ostvaren broj noćenja iznad 80% od onog 2019. godine kad je dosegao svoj rekord.

– Zadovoljni smo sezonom, ali smo podsezonom prezadovoljni. Većina hotela je rezervirana do polovine novembra a neki čak i do kraja tog mjeseca što se zaista dugo nije dogodilo – rekao je Jurković.

Ističe da je mnogo faktora uticalo na to, te da su pored ulaganja lokalne zajednice i otvaranja nove magistrale koja je Neum povezala s ostatkom BiH uvelike doprinijele i povoljne vremenske prilike, zbog kojih u Neum dolazi i veliki broj gostiju na jedan dan, što se prije rijetko događalo.

Zbog svega toga bi se Neum nerednog ljeta mogao suočiti s velikim problemom nedostatka plažnog prostora, te lokalna zajednica već radi na pronalasku adekvatnog rješenja.

– Svi smo svjesni toga da plažnog prostora nedostaje, posebno u vrijeme pune sezone, kad ovdje dnevno boravi oko 20.000 ljudi, svi koji su bili ovdje u to vrijeme, mogli su vidjeti da nemamo taj prostor koji nam je potreban – iskreno će Jurković.

Zbog toga se po njegovim riječima intenzivno radi na pronalasku adekvatnog prostora za proširenje plaže, koji je nužno što prije osigurati kako bi svi gosti koji posjete Neum narednog ljeta ostali vjerni toj destinaciji i za buduće dolaske.

– Očekujem da ćemo na tom projektu raditi već početkom naredne godine. Gdje će biti nove plaže i na koji način ćemo taj prostor širiti odrediće struka – zaključio je načelnik Neuma u razgovoru za Klix.ba.

Izvor:klix.ba

Najčitanije