21 C
Kotor

Slušaj online radio

Nijemi svjedoci šibenske pomorske povijesti konačno ‘progovorili’

topovi

Rijetki su gosti Šibenika koji u svom albumu, uz fotografiju pred katedralom sv. Jakova, nemaju i fotografiju kraj šibenskih topova, no pitanje je koliko njih, pa i domaćih, uopće pozna priču o topovima koji danas stoje pred gradskim vratima Kneževe palače. Naime, bez turističkog vodiča, do danas o topovima nisu mogli saznati ništa, osim da su zgodan motiv za fotografiju s puta i pogrešne pretpostavke da su s tog mjesta branili ulaz u grad, piše Šibenski portal.

Uz topove je jučer konačno osvanula i pločica s dvojezičnim tumačenjem tog eksponata u eksterijeru Šibenika. Na hrvatskom i engleskom jeziku ‘ispričano’ je kako su topovi izrađeni ranih šezdesetih godina 19. stoljeća za mornaricu Habsburške monarhije i kako su služili na brodu ‘Kaiser Max’ koji je sudjelovao u slavnoj bitci kod Visa 1866. godine, gdje su doprinijeli pobjedi nad talijanskom flotom.

Šibenski topovi završili su na morskom dnu kod Mandaline tijekom savezničkog bombardiranja Šibenika 1943. godine kada je pogođen ‘Kaiser Max’, tada već preimenovan u ‘Tivat’, u sastavu mornarice Kraljevine SHS. Nekoliko godina kasnije izvučeni su iz mora, a na današnjoj lokaciji izloženi su od 1959. godine.

topovi

Tumačenje uz topove postavili su, uoči 60. godišnjice izlaganja topova na rivi, u suradnji Muzej grada Šibenika i Turistička zajednica Šibenik.

Eto, sad i mnogi Šibenčani koji sigurno u obiteljskom albumu imaju barem jednu fotografiju na kojoj, kao klinci, jašu na topu, znaju cijelu priču.

Najčitanije