13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nikšić – Animal Save ispred klaonice organizovali bdjenja, akciju koja promoviše veganstvo

Nikšić Animal Save i Društvom za zaštitu prava životinja GALOP foto Z.Nikolić Boka News

Nikšić Animal Save, u saradnji sa Društvom za zaštitu prava životinja GALOP, proteklog vikenda održali  su bdjenje ispred klanice Goranović u Nikšiću.

Vigil, ili bdjenja, su akcije koje promovišu veganstvo kroz svjedočenje procesa proizvodnje mesa dolazeći u kontakt sa životinjama osuđenim na klanje.

Glavni cilj ovih akcija je ukazivanje na okrutnost i nemilosrdnost sa kojom se životinje susrijeću da bi na kraju bile ubijene. Bdjenje koje se održalo u subotu je organizovano u sklopu Wake Up World nedelje, u toku koje će svi ogranci The Save Movement-a širom svijeta organizovati slične akcije.

The Save Movement je svjetska mreža Animal Save organizacija iz više od 300 gradova.

Aktivisti Nikšić Animal Save-a i Galopa su se okupili ispred klanice Goranović. Tokom vigila, lokalni farmeri su doveli dva bika koja su bila vezana i nijesu bila u stanju da se pomjeraju. O neuslovnom transportu svjedoči i činjenica da se tokom ulaska u klanicu jedan od bikova prevrnuo, bez mogućnosti da se ispravi. Ljudima koji su doveli bika, kao i zaposlenima u klanici, naša ideja se činila apstraktna. Jasno je da bikove i ostale životinje ne doživljavaju kao svjesna i osjećajna bića, koja to jesu.

Protest je trajao nekoliko sati, tokom kojeg su aktivisti stojali sa transparentima kojima su izražavali svoje neslaganje sa ubijanjem. Od vozača automobila koji su prolazili smo dobijali pomiješane reakcije, a čak je većina upućivala gestove podrške. Smatramo da smo ispunili naš zadatak ukoliko makar desetina ljudi, koji su nas danas ugledali sa znakovima, počne da se raspituje o veganstvu.

Želimo da napomenemo da je ova vrsta aktivizma jako značajna i po same aktiviste koji grade svoju ličnost time što dolaze licem u lice sa onima za koje se bore. Planiramo da nastavimo da promovišemo veganstvo, a i da pozivamo ljude koji nisu vegani ili vegetarijanci da nam se pridruže i da uvide jedinstvenost i osobnost tih životinja koje kategorišemo kao stoku.

Pozivamo Vas da prisustvujete sledećim bdenjima da se i sami uvjerite da životinje nisu objekti. Pređite na veganstvo, mi ćemo vam u tome pomoći, poručuju aktivisti ovih organizacija.

Najčitanije