16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nizozemski turisti masovno napuštaju Hrvatsku

Zrće

Nakon objave odluke svoje vlade, koja je Hrvatsku zbog koronavirusa stavila na narančastu listu, Nizozemci iz kampova na sjeveru Istre masovno su spakirali kofere i otišli prije pola noći, piše u četvrtak Jutarnji list.

Svoje ljetovanje nizozemski turisti nastavit će u susjednim zemljama kako nakon povratka u Nizozemsku ne bi morali u samoizolaciju, navodi dnevnik.

“Jako je puno nizozemskih turista otišlo sinoć, kažu mi naše članice. Naravno, počelo je masovno otkazivanje smještaja za sljedeće razdoblje. To je udarac za istarski i hrvatski turizam u svakom pogledu jer su se Nizozemci tek početkom srpnja počeli polako vraćati, a prvi veći dolazak bio je baš ovaj vikend”, rekao je direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman.

Dodaje kako ih je, prema podacima iz eVisitora, tada u Hrvatsku ušlo 9537, a za vikend ostvarili su 40.969 noćenja. Najviše ih je boravilo u Rovinju, Funtani, Taru, Vrsaru i Poreču. U dosadašnjem dijelu srpnja s tržišta Nizozemske ostvareno je 45.555 dolazaka i 243.327 noćenja, što predstavlja 57 posto dolazaka i 60 posto noćenja u istom razdoblju lani. Dobar je to rezultat s obzirom na okolnosti, no činjenica je da će se teško vratiti. U 2019. s nizozemskog tržišta ostvareno je 496.099 dolazaka i 2,988.639 noćenja, a u srpnju 2019. godine 163.155 dolazaka i 972.328 noćenja, ističe Palman.

Naime, Nizozemska je Hrvatsku u utorak stavila na narančastu listu. Učinili su to zbog porasta broja zaraženih u Hrvatskoj te je njihova vlada dala preporuku za odlazak u samoizolaciju nakon što se vrate iz Hrvatske. Iz Hrvatske udruge turizma već su apelirali prema Ministarstvu vanjskih poslova i premijeru da se pokuša komunicirati prema Nizozemskoj kako će se poduzeti sve mjere da se situacija s epidemijom stavi pod kontrolu, donosi Jutarnji list.

Najčitanije