24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka gotovo potpuno zamijenila ruski plin

Plinovod – Foto: – / Shutterstock

Njemačka je gotovo potpuno nadoknadila gubitak ruskih isporuka plina zahvaljujući velikom porastu uvoza iz Norveške, Nizozemske i Belgije, nakon što je Moskva prošle godine smanjila isporuke zbog potpore zapada Ukrajini.

Između 2017. i kraja februara 2022. Njemačka je u prosjeku uvozila 77 teravatsati prirodnog plina mjesečno, minus izvoz, koji je korišten za pokrivanje nacionalne potrošnje i punjenje skladišta, navodi se u internom dokumentu njemačke savezne agencije za plin, prenosi dpa.

Nasuprot tome, neto uvoz od rujna 2022. do kraja siječnja – što znači bez ruske isporuke plina – iznosio je 72,7 teravatsati mjesečno. Osim toga, Njemačka je u siječnju uvezla oko 4 teravatsata ukapljenog prirodnog plina preko novih LNG terminala na njemačkim obalama.

U prosjeku je 26 teravatsati prirodnog plina mjesečno stizalo u Njemačku iz Norveške između 2017. i kraja veljače 2022., navodi se u dokumentu, a nakon prestanka ruskih isporuka ta je količina porasla na 41 teravatsat.

U međuvremenu, neto uvoz iz Nizozemske porastao je s 2 na 25 teravatsati, dok su tokovi plina iz Belgije porasli s oko 2 teravatsata na oko 23 teravatsata mjesečno u prosjeku od rujna.

Brojevi pokazuju i znatan pad njemačkog izvoza prirodnog plina, primjerice u Švicarsku.

Savezna agencija nastavlja opskrbu Njemačke plinom ocjenjivati kao stabilnu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije