20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Komadić duše” u Tivtu

Rašović

Retrospektivna izložba umjetnice Ljiljane Rašović, pod nazivom “Komadić duše”, biti otvorena u utorak 7.3.2023. godine u Muzeju i galeriji Tivat, sa početkom u 19h.

Ljiljana Rašović rođena je 1955. godine u Podgorici. Diplomirala je na odsjeku za likovno Nastavničkog fakulteta kod prof. Nikole Gvozdenovića Gvozda. Slikanjem se profesionalno bavi od 1980. godine. Umjetnički je direktor svoje profesionalne galerije “Venera-art” u Podgorici, skoro 20 godina, koja nosi ime žene-boginje, inspiracije svih umjetnika od praiskona do danas. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Izlagala je na više od deset samostalnih izložbi, kao i na više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i bila učesnik brojnih likovnih kolonija. Studijski je boravila u Italiji, Grčkoj i Engleskoj, obilazeći značajne galerije i muzeje Evrope.

Ovom izložbom umjetnica obilježeva 40 godina stvaralaštva. “Likovna djela Ljiljane Rašović kojima se predstavlja na retrospektinoj izložbi pod nazivom „Komadić duše“ odišu plemenitošći osjećanja, ali i emotivnom i misaonom jezgrovitošću haiku poezije. Već četiri decenije vjerna svojoj likovnoj poetici individualne samorječivosti ona subjektivni doživljaj svijeta likovno-estetski definisan neoimpresionističkim instrumentarijem poetično intoniranih harmonija fenomenološkog sloja kompozicije, transponuje u nematerijalno, nadčulno, koje ispunjava prostor slike zvucima mekog arpađa.”, zapisala je izložbi istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Izložba će biti upriličena na prvom spratu galerijskog prostora. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, dok će moderatorka programa biti teoretičarka umjetnosti Nina Milićević.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije