13 C
Kotor

Slušaj online radio

Bogata brodogradilišna povijest: U Kraljevici uskoro muzej brodogradnje i ribarstva

Foto: Dvorac Nova Kraljevica / Frankopani.eu

Grad Kraljevica bogate brodogradilišne povijesti uskoro će dobiti muzej brodogradnje i ribarstva, da bi budući naraštaji imali spomen na škver Kraljevica i bogatu povijest ribarstva. Ugovor o radovima s izvođačem je potpisan u srijedu i time je počeo proces uređenja muzeja kojeg Kraljevica zaslužuje.

Muzej će biti smješten na prvom katu Dvorca Nova Kraljevica, te će biti opremljen brojnim eksponatima. Pokretač i suinvestitor malog muzeja brodogradnje i ribarstva je Grad Kraljevica, a kako se očekuje, investicija je vrijedna dva milijuna eura, javlja HRT Radio Rijeka.

“Muzej će biti spomen na brojne generacije Kraljevčana koji su radili u brodogradilištu”, naglašava gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

“Tu je i spomen na ribare, jer, kako je znano, u prošlosti su na području grada Kraljevice bile brojne tunere za ulov tune. Posjetitelji će kroz eksponate, ali i virtualno moći doživjeti bogatu povijest ovog grada”, najavio je gradonačelnik.

Što se tiče postava, gradonačelnik Čandrlić kaže da razgovaraju s Prirodoslovnim muzejem te da se dio budućih eksponata trenutno nalazi u sklopu kraljevičkog brodogradilišta, prenosi Novi list.

“Također, razgovarao sam s građanima i oni sami nude svoje kućne, ako mogu tako reći, eksponate. Razgovarao sam s nekoliko supruga bivših pomoraca koje su izrazile želju da uniforme i još neke vrijedne osobne stvari danas-sutra ustupe budućem muzeju. Naravno, cijeli postav neće biti odmah pripremljen, već će se s vremenom nadopunjavati, kako je i običaj”, kazao je kraljevički gradonačelnik.

Kako sačuvati sjećanje na brodogradilišnu tradiciju koju bilježe od 1729. godine te do kraja urediti Dvorac Novu Kraljevicu, poslušajte >>ovdje<<.

Najčitanije