21 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka ima dokaz da je Navaljni otrovan novičokom

Navaljni – foto Routers

Kritičar ruskog predsjednika Vladmira Putina koji je u komi i liječi se u bolnici u Berlinu otrovan je nervnim otrovom novičokom, objavila je u srijedu njemačka vlada.

Toksikološki testovi krvi Alekseja Navaljnog provedeni u njemačkom vojnom laboratoriju dali su “neoborive dokaz” da je ruski oporbenjak otrovan novičokom, stoji u priopćenju.

“Savezna vlada će obavijestiti partnere u EU-u i NATO-u o rezultatima istrage. S partnerima će raspraviti o odgovarajućem zajednčkom odgovoru”, ističe službeni Berlin.

Njemačka vlada je od ruske vlade zatražila hitno rasvjetljavanje tog slučaja koji najoštrije osuđuje. “Šokantno je da je Aleksej Navaljni u Rusiji postao žrtvom napada kemijskog bojnog otrova“, navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik Kremlja izjavio je da Njemačka nije informirala Rusiju o tome da je Navaljni otrovan novičokom, prenijela je agencija RIA.

Kancelarka Angela Merkel hitno se sastala s najbližim suradnicima, a za poslijepodne je najavljeno obraćenja njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa i njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Navaljni, žestoki kritičar Putina, kolabirao je krajem kolovoza u zrakoplovu nakon što je popio čaj u zračnoj luci.U subotu je iz Sibira prebačen na liječenje u Njemačku.

Izvor:Hina

Najčitanije