25 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka nastavlja sa kontrolom šengenskih granica prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj

Njemačka policija na granici – Foto: Hannes P. Albert/dpa

Njemačka do 15. decembra produžuje kontrolu na granicama prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj koje su uvedene sredinom oktobra u svrhu smanjenja broja ilegalnih ulazaka u Njemačku, priopćeno je u ponedjeljak.

Od sredine oktobra je zabilježeno 3.300 nedozvoljenih prelazaka granice, a 1.100 prelazaka granice je spriječeno, što znači da ove mjere djeluju i da ih je potrebno produljiti, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je rekao kako je glavni cilj ovih mjera “razbijanje bandi krijumčara ljudima” te je objasnio kako je u posljednje vrijeme na njemačko-poljskoj granici uhapšeno preko 30 krijumčara.

Faeser je ponovno izrazila potrebu donošenja zajedničke politike prema tražiteljima azila na razini Evropske unije.

Kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora su dozvoljene samo u iznimnim slučajevima te moraju biti prijavljene Evropskoj komisiji. Iako je predviđeno da kontrole budu privremene, kontrola granice prema Austriji uvedena u rujnu 2015. kako bi se smanjio broj izbjeglica i još je uvijek na snazi.

Oporba u Njemačkoj, posebice desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) ukazuje na besmislenost kontrole granica jer se svakome tko se domogne njemačke granice mora omogućiti podnošenje zahtjeva za azilom što, čak i kod slučajeva gdje su izgledi za dobivanje azila minimalni, znači višemjesečni, a u nekim slučajevima i višegodišnji boravak u Njemačkoj i korištenje socijalnih povlastica.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije