15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka šalje Ukrajini svoj najmoderniji sistem PVO i raketne bacače

Foto: Bernd Wüstneck/dpa

Njemačka će Ukrajini da pošalje svoj najmoderniji sistem protivvazdušne odbrane za borbu protiv ruske vojske, obećao je u sredu kancelar Olaf Šolc (Scholz). Uz to, raketne bacače i radar koji može da detektuje artiljeriju, dodao je na sednici parlamenta.

Sistemom protivvazdušne odbrane Iris-T proizvođača Dil (Diehl) Ukrajina će “moći će zaštiti čitav jedan grad od ruskih vazdušnih napada,” objasnio je kancelar. Šolcov govor u Bundestagu ocenjuje se kao najborbeniji otkako je u decembru izabran za kancelara.

Takođe, iz zaliha Bundesvera u Ukrajinu treba da odu četiri višecevna raketna bacača i to do kraja juna. Isporuka je u tesnoj saradnji sa SAD koje treba da obuče ukrajinske vojnike da ih koriste, saznaje se iz vladinih krugova u Berlinu. Uslov za Ukrajinu je da rakete ne ispaljuje na ciljeve u Rusiji.

Njemačka vojska od 1990. koristi raketne bacače Mars II koji u zavisnosti od municije imaju domet do 40 kilometara.

Ukrajina već dugo traži sisteme protivvazdušne odbrane da se zaštiti od napada ruskih borbenih aviona, helikoptera, raketa ili dronova.

Neposredno po početku sukoba, Njemačka je odlučila da prvi put pošalje oružje u neko ratno područje. Do sada su isporučene i bazuke, protivvazdušne rakete i više miliona komada municije.

Šolcova vlada je u proteklih nekoliko nedelja potvrdila isporuku teškog naoružanja Ukrajini – 50 protivvazdušnih tenkova Gepard i sedam samohodnih haubica 2000 – teško artiljerijsko oružje dometa do 40 kilometara. Međutim, naoružanje još nije stiglo u Ukrajinu.

Opozicija Šolca zato optužuje za oklevanje.

Izvor:dpa

Najčitanije