35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorska akademija oštro kritikovala dokument HAZU-a

Prevlaka-foto M. Marušić

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU)  kritikovala je u srijedu dokument HAZU-a kojim se čelništvu Hrvatske u preporukama za zaštitu nacionalnih interesa sugeriraju uvjeti koje Zagreb treba postaviti Crnoj Gori i drugim zemljama regije tijekom njihovih pregovora o pridruživanju EU-u.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u svibnju je objavila dokument “Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju”.

U dijelu dokumenta HAZU-a koji se odnosi na Crnu Goru od te se zemlje među ostalim traži da plati štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku te zatraži oprost od Hrvatske za počinjena zla, kao i konačno određivanje kopnene granice, a osobito razgraničenje na moru prema Konvenciji UN-a.

Predsjedništvo CANU-a taj je dokument okarakteriziralo kao “ultimativan” i ocijenilo da “ne vodi ka dijalogu među našim državama i nacijama”.

“Važno je da se nacionalne akademije vode razumom i kulturom dijaloga u afirmiranju nacionalnih interesa, ali ne na štetu drugih”, navodi se u priopćenju CANU-a.

Dodaje se da nas “povijesno iskustvo uči da projekti nacionalnih akademija o zaštiti nacionalnih interesa s pretenzijama koje zadiru u teritorijalni integritet i kulturni identitet drugih država i nacija na ovom prostoru nisu donijeli ništa dobro”.

Po ocjeni CANU-a, dokument HAZU je “više preporuka za eventualni ultimatum” hrvatskim političkim elitama u odnosu na druge, “a manje savjet koji vodi kompromisu s drugima”.

CANU, kako je saopšteno, izražava nadu da će pregovori Crne Gore s EU-om nastaviti “bez blokiranja” i da će se “otvorena pitanja rješavati uz uvažavanje međusobnih interesa”.

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Izvor:Hina

Najčitanije