21 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka ugasila posljednje nuklearne elektrane

Nuklearka -Njemačka – Foto: Christian Mang / Reuters

Njemačka je u subotu uvečer ugasila svoje tri posljednje nuklearne elektrane.

Taj potez pozdravile su skupine za zaštitu okoliša, a kritizirali konzervativni političari i oni skloni poslovnom svijetu.

Aktivisti za zaštitu okoliša su se okupili kod Brandenburških vrata u glavnom gradu Berlinu kako bi proslavili gašenje reaktora u ponoć, dok su se tamo također našli i zagovornici nuklearne energije.

Tri posljednja nuklearna reaktora u Njemačkoj bili su Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu.

Neckarwestheim 2 je bio posljednja elektrana koja je ugašena u subotu u 23:59 sati.

Ovim potezom njemačka završava 60 godina proizvodnje nuklearne energije u zemlji i popratne političke rasprave o tom pitanju.

Dvije od tri elektrane su trebale biti ugašene krajem prošle godine, no ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza su vladu natjerale da ih ostavi u funkciji tijekom zime.

Njemačka savezna pokrajina Bavarska želi nastaviti koristiti nuklearne elektrane i preuzeti odgovornost za njih, rekao je bavarski premijer Markus Soeder, što bi moglo dovesti do povratka nuklearne energije.

Bavarska, koja je dom mnogim uspješnim njemačkim izvoznicima, želi da savezna vlada izmijeni zakon o prestanku korištenja nuklearne energije tako da dopusti rad nuklearnim elektranama pod odgovornošću pojedinih saveznih pokrajina, kazao je Soeder.

“Dokle god kriza ne završi, a tranzicija na obnovljive izvore energije ne uspije, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja desetljeća. Bavarska je spremna preuzeti tu odgovornost”, rekao je pokrajinski premijer za novine Bild am Sonntag.

Dodao je da Bavarska također želi prokrčiti put u istraživanju nuklearne fuzije i izgraditi vlastiti istraživački reaktor.

Ekološka organizacija Greenpeace je kraj korištenja nuklearne energije u Njemačkoj nazvala “dobrim danom” za zaštitu klime i “velikim uspjehom 40-godišnjeg protunuklearnog pokreta”.

Njemačka ministrica okoliša Steffi Lemke iz stranke Zeleni je za dpa rekla da će prestanak korištenja nuklearne energije Njemačku učiniti sigurnijom.

“Rizici nuklearne energije su van kontrole u slučaju nesreće”, kazala je.

Konzervativni oporbeni političari su razočarani.

Šef Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je gašenje nazvao “crnim danom za Njemačku”, što je pogled koji dijeli sestrinska stranka CDU-a u Bavarskoj, Kršćansko-socijalna unija (CSU).

Najčitanije