17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Noćni krivolov na crnogorskim plažama u porastu, kontrole skoro da nema

Noćni krivolov na crnogorskim plažama u porastu, kontrole skoro da nema
Podvodni ribolov – foto podvodni.hr

Predsjednik Kluba za sportski ribolov na moru “Širun” iz Budve, Tihomir Fabris, upozorio je na sve češču pojavu krivolova koji se pod plaštom noći odvija na našim plažama, a koji, kako je kazao, niko ne kontroliše.

“Krivolov se teško može izbjeći, za mene je najveći krivolov i najviše je rasprostranjen ronjenje sa bocama i lampama po noći. Naše inspekcije Lučke kapetanije takve pojave najmanje kontrolišu. Oni vrše kontrole preko dana, provjeravaju sportske ribolovce koji većinom imaju dozvolu, a ovo je najveći krivolov koji može da se dešava”, istako je Fabris u izjavi za Radio Budvu.

Nestaju pojedine vrste, situacija je ozbiljna.

“Problem je što krivolovci izlovljavaju najbolju ribu, rakove, krnje, bokvice, zubace… Kad oni noću sa lampom osvijetle ribu i oslijepe je mogu je čak i rukom uhvatiti. Ova pojava se nažalost, koliko čujem, rasprostranila u cijeloj Crnoj Gori”, kazao je.

Fabris priča da nije tajna da pojedinci dolaze autom noću na plaže , otvore gepek, navuku odijela, uzmu boce i puške i pravo u more.

“Pojedine ribe su se istrijebile, nestale su. Da situacija bude još teža promjenom klimatkih uslova došle su i neke otrovne ribe grabljivice iz Mediterana koje jedu ovu našu kvalitetnu ribu i imaćemo jedan veliki problem u svakom pogledu”, upozorio je Fabris.

Nadamo se da će ovakva svjedočanstva iskusnih ribolovaca, kojima je odlazak na more i u ribu zadovoljstvo, a ne biznis, biti alarm za inspekcijske službe, te da će sagledati ozbiljnost situacije i ažurnije djelovati na terenu.

/J.M./

Izvor:RTV Budva

Najčitanije