24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Note za tamburaški orkestar iz arhiva SPD “Jedinstvo (1839) Kotor”– dragocjena građa i nadahnuće za sadašnje i buduće  muzičare

Note za tamburaški orkestar iz arhiva SPD “Jedinstvo (1839) Kotor”– dragocjena građa i nadahnuće za sadašnje i buduće  muzičare
Lazarević, Čolan i Bukilica sa promocije

Operske arije, polke, mazurke, valceri, koračnice u jednoj knjizi



Objavljivanjem „Zbornika notnih zapisa za tamburaški orkestar iz arhiva Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo (1839) Kotor” približili smo širem auditorijumu muzičke prilike Kotora i Boke na prelazu iz 19. u 20. vijek, a muzikolozima i istoričarima umjetnosti smo dali značajan materijal za proučavanje tamburaške muzike u Boki iz tog perioda, kaže za Boka News, Petar Bukilica, autor knjige, koja je rezultat njegovog timskog istraživačkog rada u okviru Arhiva “Jedinstva”, zajedno sa Ivanom Marković i prof. Mihajlom Lazarevićem.

Zbornik je objavljen sredstvima Fonda za zaštitu i ostvarivanje prava manjina u saradnji sa Srpskim pjevačkim društvom “Jedinstvo”(1839). Na 364 stranice donosi notne zapise u svim žanrovima, pisane i sačuvane u jednoj fascikli za Srpski tamburaški zbor, koji je pri SPD “Jedinstvo” formiran 1895. godine. Nakon sakupljanja zapisa, note su objavljene i među koricama sačuvane za buduće generacije, a istraživački tim pokrenuo je inicijativu za obnavljanje tamburaškog orkestra.

– Jasno je da je Srpski tamburaški zbor u svom repertoaru, pored jednostavnijih narodnih i folklornih kompozicija, imao ozbiljne i zahtjevne kompozicije, poput operskih arija, polki, mazurki, valcera, koračnica i sl. Posebno je zanimljiva partitura Passauerovog posmrtnog marša – Marcia funebre, koga su svirali tamburaši, jer je uobičajeno da na sahranama sviraju duvački orkestri, poput današnje Gradske muzike, ali ovaj Zbornik nam je otkrio da su to ponekad radili i tamburaši, naglasio je Bukilica za naš portal. Vokalno-instrumentalni ansambl “Škuribanda” iz Kotora, čiji je Bukulica takođe član, dočarao je publici u Riznici SPC ljepotu tamburaškog sazvučja izvodeći “Vinsku pjesmu” iz opere “Travijata”, a po notama iz Zbornika.

Tambura je porijeklom iz Persije, a na naše prostore su je donijeli Turci u 14. i 15. vijeku, dok se procvat  tamuraških orkestara bilježi u drugoj polovini 19. vijeka.

Sa promocije u Riznici SPCO Kotor

Rad na prikupljanju notnih zapisa iz Arhiva SPCO, kao i objavljivanje ove “tamburaške nototeke” nadahnuli su kotorske djelatnike u oblasti muzičke kulture da se pozabave obnavljanjem tamburaškog-mandolinskog orkestra, koji je nekada djelovao u sklopu Društva, a pod vođstvom dirigenta prof. Nikole Gregovića, do prije tri decenije i u okviru kotorskog Centra za kulturu. S obzirom da u Tivtu pri HGD-u već djeluje omladinski tamburaški orkestar, ovo dragocjeno izdanje biće od koristi i njima.

-Što se tiče saradnje među tamburaškim orkestrima, ovaj Zbornik je izuzetno koristan za sve koji sviraju tamburu i sa zadovoljstvom ga stavljamo na raspolaganje svim tamburaškim orkestrima, pa bi nam bilo drago da i kolegama iz Tivta bude od koristi i da neku od kompozicija uvrste u svoj repertoar, poručuje Bukilica.

Profesorka Ljiljana Čolan je pročitala recenziju Andreje Ćoso, a publici se ispred SPD “Jedinstvo” obratio Dragan Đurčić.

/M.D.P./

Najčitanije