12 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova koncertna sezona Cnogorskog simfonijskog orkestra

Koncert CSO

Nova koncertna sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra počinje u petak – Nastupaju solisti Begović i Arsić



Klarinetista Damjan Begović iz Kotor zajedno trubačem Aleksandrom Arsićem nastupiće pod upravom dirigentkinje Ive Marcano u petak, 19. januara na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore od 20 sati, na prvom ovogodišnjem koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra pod nazivom “CSO soloists Winds”.

Damjan Begović (Kotor, 1992) je osnovne akademske studije završio na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, potom kroz program Erasmus kao stipendista države Švajcarske svoje obrazovanje nastavlja u Lucernu na Hochschule fur Musik Luzern. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Jože Kotara. Specijalističke Studije završio je sa najvišom ocjenom u klasi prof. dr. Veljka Klenkovskog na FMU u Beogradu. Od 2016. godine zaposlen je na poziciji drugog klarineta i bas klarineta u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Nastupao je kao solista sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom i orkestrom Deutche Streicherphilharmonie kao i na brojnim festivalima poput: Budva Grad Teatar Barski Ljetopis KotorArt i KlarinetFest čiji je suosnivač. Angažovan je u projektima VIVUM podržanim od UNICEF-a. Od 2006. godine stalni je član duvačkog orkestra Gradska muzika Kotor 1842.

Bavi se i pedagoškom djelatnošću od 2018.godine u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru. Držao je majstorske kurseve u Beogradskoj filharmoniji na Međuna- rodnom ljetnjem kampu za mlade muzičare u Strumici (Sjeverna Makedonija) na KlarinetFestu u Kotoru (Crna Gora)  Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim Koritima na Cetinju (Crna Gora). Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu u kategorijama za solo klarinet i kamernu muziku. Svira Buffet Crampon Legende instrumente.

Aleksandar Arsić (Beograd, 1983) završio je master i specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se kod Morisa Andrea u Cirihu na ljetnjoj akademiji 2005. i 2006. godine i pohađao brojne seminare kod priznatih solista i pedagoga. Dobitnik je preko dvadeset nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (Concours Europen d’Interpreta- tion Musicale, Jenuesse Musicales i Concours de Musica Benidorm). Kao solista nastupa od svoje šesnaeste godine svirao je 20 solo resitala a nekoliko puta je svirao i kao solista uz pratnju Sarajevske filharmonije i Crno- gorskog simfonijskog orkestra.

Član je ansambla za ranu muziku New Trinity Baroque u kome svira baro- knu trubu. Učestvovao je na festivalima kao sto su BEMUS BELEF A Tempo Mokranjčevi dani Sarajevska zima KotorArt. Svirao je u Francuskoj Italiji Španiji Austriji Mađarskoj Švajcarskoj i Americi. Od 2008. godine je solista i prvi trubač Crnogorskog simfonijskog orke- stra a kao honorarni član sarađuje sa orkestrom Beogradske filharmonije Makedonskom filharmonijom Simfonijskim orkestrom RTS-a Operom Mad- lenijanum Sarajevskom filharmonijom. Član je No Borders Orchestra kao i internacionalnog kvinteta Busina Brass koji okuplja soliste iz vodećih orke- stara u regionu.

Dirigentkinja Iva Marcano, koja je debitovala sa Crnogroskim simfonijskim orkestrom u septembru 2022. godine, diplomirala je na odsjeku Opšta muzička pedagogija na Muzičkoj akademiji na Cetinju nakon čega prelazi na odsjek Orkestarsko dirigovanje kod profesora Igora Simovića (osnovne i specijali- stičke studije). Na istoj akademiji pod mentorstvom prof. Simovića nastavlja i sa postdiplomskim studijama Orkestarskog dirigovanja tokom kojih biva angažovana na predmetima Horsko dirigovanje i orkestar sa poznavanjem orkestarske literature i kao dirigent na projektima sa horom i orkestrom Muzičke akademije. Usavršavala se iz Opersko-simfonijskog dirigovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Mladena Tarbuka.

Iz Muzičkog centra Crne Gore potsjećaju da je cijena karte 10 eura, dok je za đake i penzionere 7 eura. Biletarnica je otvorena radnim danima od 9 do 15 sati, a za rezervacije i informacije možete pozvati 068 004 900.

/M.D.P./

Najčitanije