7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova oprema za SZP Tivat i DVD Krtoli i Tivat

SZP Tivat

Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat danas je održala prezentaciju nove opreme koja je nabavljena donacijom Ambasade Japana u Crnoj Gori, u vrijednosti od skoro 70.000 eura. SZS je dobila novi elektro-husraulični razvalni alat za intervencije u slučajevima saobraćajnih udesa, 30 kompleta nove lične zaštitne opreme za vatrogasce kao i stanicu za ispitivanje i punjenje protivpožarnij aparata.

Novu zaštitnu opremu čini 30 kompleta odijela za prilaz vatri koje čine čizme, radne pantalone, jakna i zaštitne rukavice – sve napravljeno od posebnih materijala otpornih na visoke temperature, kao i baterijske lampe.

Ova oprema, prema riječima komandira SZS Tivat Milorada Giljače, inovativnija je od one koju su tivatski vatrogasci imali do sada.

“Odijelo koje smo dobili služi za prilaz vatri, njegova svrha ja da zaštititi vatrogasca od izvora toplote, od plamena, od visokih temperatura i da mu omogući nesmetan rad u takvoj sredini. Imali smo razvakn alat koji je pomalo zastario u našim službama vatrogastva, pošto je bio hidraulički. Sastojao se od agregata i određenih kablova koji bi bili spojeni na te pojedinačne alate. To je bio dosta komplikovan proces, dok je novi razvalni alat kojibčine jekač, razupirač i hidraulični cilindar, pigonjen baterijom i mnogo je mobillniji i lakši za upotrebu prilikom spašavanja unesrećenih ljudi u saobraćajnim nezgodama. Ovaj baterijski alat ima mnogo veći kapacitet rada baterije, ima mnogo bolje performanse, lakši je za korištenje, lakše se nosi i jednostavniji je za rukovanje. Pored uniformi i baterijskog alata, došla je manje vrijedna, ali ništa manje upotrebljiva punionica za PP aparate, što je sistem od par instrumenata koji služe za punjenje PP aparata i provjeru njihove ispravnosti. Mi smo još u fazi opremanja i dobijanja određenih papira od Inženjerske komore, kako bi mogli da vršimo punjenje aparata.”- istakao je Giljača.

SZP Tivat

Oprema i za DVD Krtoli i Tivat

Inače, Dobrovoljno vatrogasno društvo “Krtoli” iz Tivta dobilo je 8.800 eura iz Fonda za zaštitu i spašavanje Direktorata za vanredne situacije MUP-a. Tim novcem nabaviće se nedostajuća oprema za imobilizaciju unesrećenih u saobraćajnim udesima – tzv.spinalna daska, šancove kragne i posebni pojas za izvlačenje povrijeđenih iz olupina automobila. Ta oprema za čije je korišćenje dio od ukupno 58 članova DVD “Krtoli” već završio obuku, biće nabavljena u prvoj polovini naredne godine.

I drugo tivatsko dobrovoljno vatrogasno društvo – DVD “Tivat” dobilo je novu opremu – specijalna nosila -korito za evakuaciju i transport povrijeđenih. Nosila su vrijedna skoro 650 eura a DVD “Tivat” ih je kupilonod dijela novca koji je toj organizaciji uplatila Opština Tivat za angažovanje ovog DVD-a u ljetošnjoj požarnoj sezoni.

Izvor:S.L.

Najčitanije