7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novaković Đurović: 70 godina Nacionalnih parkova – jubilej koji raduje i obavezuje 

Ana Novaković Đurović

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja prvih Nacionalnih parkova u Crnoj Gori,  Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Nacionalnim parkovima organizovali su konferenciju “Upravljanje zaštićenim područjima u Crnoj Gori” koja je okupila upravljače zaštićenih područja u Crnoj Gori, kao i ugledne goste iz regiona.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, istakla je da ovo važan jubilej za našu državu i da imamo obavezu da naša prirodna bogatstva štitimo i unapredjujemo.

Novaković Đurović je dodala kako nas i visoko postavljeni standardi Evropske unije kroz Strategiju biodiverziteta upućuju na to da su zaštićena područja glavni alati za zaštitu prirode, a strožija zaštita preduslov njenog dobrog očuvanja. Međutim, da “nikako ne smijemo da dozvolimo da nam proglašena područja budu zaštićena samo na papiru, to jeste, da postanu „paper parks“.

NP Durmitor – Crno jezero – foto Boka News

Novaković Đurović je naglasila kako je postavljeni cilj resora na čijem je čelu da pokaže kako, pored NVO i ekoloških aktivista, koji imaju važnu ulogu u zaštiti životne sredine, i državne institucije konačno pokažu odlučnost da čuvaju naša prirodna bogatstva, te da je ministarstvo u prethodnom periodu dalo saglasnost za proglašenje nekoliko zaštićenih područja, što namjerava činiti i u perspektivi.

“Da bi živjeli u skladu sa identitetom Crne Gore kao ekološke države, neophodno je da smanjimo raskorak između normativnog i stvarnog, između teorije i prakse, te da u potpunosti budemo u službi prirode”, zaključila je Novaković Đurović.

Najčitanije