19 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove epidemiološke preporuke za hrvatske kafiće

HR kafići – foto Goran Jakuš / Pixsell

Uoči stupanja na snagu novih epidemioloških mjera prema kojima će kafići od 1. septembra ponovo moći raditi u zatvorenim prostorima, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za rad, koje uključuju ograničeni broj posjetilaca i razmak od minimalno 1,5 metra.

Radi sprječavanja širenja infekcije broj posjetilaca je ograničen tako da za svakog gosta budu omogućena četiri kvadratna metra prostora, dok je propisan razmak od minimalno 1,5 metra između posjetilaca, između posjetilaca i osoba, prenijela je Hina.

Bez stajaćih mjesta

Stolovi također trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim grupama gostiju od 1,5 metra, a za stolovima je dopušteno sjedenje više ljudi koji pripadaju istoj grupi.

U zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena stajaća mjesta, a za stolovima sa sjedećim mjestima zabranjeno je usluživanje grickalica.

Propisano je dnevno mjerenje tjelesne temperature svih uposlenika, a obavezno je i nošenje maski za uposlenike, ali i za goste, kod svakog udaljavanja od stola.

Najčitanije