11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove mjere – Zatvaranje gradova vikendom, nema izlaska nakon 21 sat …

Sa pressa

Za cijelu Crnu Goru od nedjelje važe nove epidemiološke mjere: zabrana napuštanja objekta stanovanja od 21 do 5 sati, prodavnice i ugostiteljski objekti radiće do 20 sati, zabrana međugradskog kretanja vikendom, maksimalno četiri osobe zajedno, vjerski obredi i skupovi bez vjernika.

Ove mjere, kako je kazao ministar zdravlja Kenan Hrapović, važiće do 1. decembra, s mogućnošću produžetka u slučaju teže epidemiološke situacije.

Mjere koje važe od 16. novembra: 

1. Zabrana kretanja od 21 do pet sati, uz  izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi,

2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru,

3. Zabrana teritorija kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć, izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi,

4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja),

5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika,

6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera,

7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova,

8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni,

9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koji nisu članovi istog domaćinstva.

Simović podnio ostavku

Milutin Simović podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), saopštio je Hrapović, koji će, kako je saopšteno, Simovića zamijeniti na toj funkciji. Ministar je istakao da je krajnji momenat da zaboravimo sve razlike i razmišljamo o tome ko je za šta kriv.

“Paralelno sa popuštanje restriktivnih mjera, desilo se i otvaranje granica i oživljavanje privrede. Postalo je jasno da onako restriktivno zatvaranje, kakvo je bilo u gotovo svim zemljama, nije dorživo na duži rok, prvenstveno zbog uticaja na ekonomiju”, kazao je Hrapović na konferenciji za medije.

Kod jednog dijela građana, kako je naveo ministar, apeli nijesu dali rezultat.

“U situaciji velike transmisije, sistem “semafor” su dali rezultate, ali ne onakve kakvi su se očekivali”, kazao je Hrapović.

Istakao je da su zdravstveni radnici pod velikim pritiskom i trpe veliku žrtvu.

“Svako od nas može pomoći poboljšanju ove situacije. Ko je zdrav, pravilo je jednostavno –  distanca, ruke, maska. Ako sumnjate da ste zarazni – izolujte se… Svako od nas je dio rješenja”, dodao je Hrapović.

“Od svih državnih organa, posebno od sudstva i tužilaštva, tražimo da im primjena mjera bude na vrhu prioriteta.  Pozivamo lidere političkih partija da ličnim primjerom pokažu dosljedno poštovanje mjera”, dodao je ministar.

Još restriktivnije mjere, ako ne dođe do poboljšanja 

Direktor IJZ Boban Mugoša saopštio je da će, ako se ove mjere budu poštovale, dovesti do smanjenja broja zaraženih.

Od posljednjeg presjeka, u Crnoj Gori je registrovan 601 novi slučaj zaraze korona virusom. Mugoša je saopštio da je od juče preminulo 13 osoba.

“Situacija je složena i sama broja 8.828 aktivnih slučajeva govori dovoljno o ozbiljnosti”, istakao je Mugoša.

Ukoliko narednim danima ne primijetimo poboljšanje, mjere će biti još restriktivnije, naglasio je Mugoša.

Kompromisne mjere 

Mjere su kompromis da u ovom trenutku sačuvamo privrednu djelatnost, kazala je minsitarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Privreda je i do sada bila jako odgovorna, naše službe su imale mogućnosti da na pravi način reaguju”, saopštila je Sekulić i apelovala još jednom na poštovanje mjera.

“Za one koji ne budu poštovali mjere, a  naročito u privredi, i te kako je važnja brza reakcija inspekcije, policije i tužilaštva. Ovo je najozbiljniji i posljednji pokušaj prije lockdown-a, kako bi sačuvali privredu”, kazala je Sekulić.

Nermin Abdić iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) saopštio je da je u Crnoj Gori hospitalizovano ukupno 313 Kovid pacijenata.

Škole bezbjedno mjesto

Na pitanje novinara o radu škola, Mugoša je kazao da su škole bezbjedno mjesto i da djeca treba da se vrate u škole, poštujući sistem “Semafor”.

“Jedino u slučaju da uvedemo lockdown u cijeloj državi, onda bismo zatvorili škole”, rekao je Mugoša

Zamolio je roditelje da povedu računa o druženju djece prije dolaska u školu i nakon časova.

“Škole će funkcionisati na optimalan način, prije svega, da se najmlađima omogući da idu u školu i stiču znanje. Ukoliko se registruje veliki broj inficiranih nastavnika ili djece, škola bi se zatvorila”, dodao je Mugoša.

Najčitanije