27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi direkor najavio modernizaciju aerodroma

Aerodrom Tivat

Novi izvršni direktror Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski najavio je modernizaciju preduzeća, optimizaciju troškova, transparentnost prihoda i rashoda kao i jednak pristup prema svim radnicima koji žele da predano obavljaju svoj posao.

On je na koktelu priređenom povodom Dana Aerodroma Crne Gore, na kome se prvi put predstavio javnosti, odnosno poslovnim partnerima, predstavnicima Vlade i privrede dodao i da je uloga koju aerodromi imaju u crnogorskoj ekonomiji bio jedan od razloga zašto je konkurisao na tu funkciju.

– Atraktivnost i izazov biti na čelu Aerodroma jeste i u tome što je u međunarodnim vazduhoplovnim i turističkim krugovima Crna Gora ocjenjivana kao najbrže rastuća avio destinacija ovog dijela Evrope – kazao je novi izvršni direktor ACG.

Naglasio je da je pred kompanijom izazovan period oporavka nakon korona krize.

– Upravo zato, jedan od mojih osnovnih ciljeva biće optimizacija troškova ove kompanije. Zajedno sa svojim timom, želim da uspostavim precizan i transparentan sistem troškova i rashoda, ali ne na uštrb kvaliteta usluge. Uz domaćinski odnos prema kapitalu koju imamo, kao i racionalizacijom prihoda koje ćemo ubirati od aviokompanija i ostalih partnera, želim da učvrstimo temelje ovog preduzeća koji su trenutno poljuljani – kazao je on.

– Dozvolite mi da od vas zatražim ono što ću vam i ponuditi: vrijedan i transparentan rad, pošten i jednak odnos prema svima, cijenjen isključivo po marljivosti i sposobnostima koje se pokažu u poslu. U mom sistemu ljudskih i profesionalnih vrijednosti – lojalnost ka firmi, profesiji, pa na kraju i državi mjeri se davanjem iskrenog doprinosa i radeći ono što najbolje znamo – dodao je Jandreoski.

Među prioritetima, novi direktor Aerodroma istakao je da je neophodno tehničko unaprjeđenje na aerodromima i u Podgorici i u Tivtu, kao i sertifikacija obje vazdušne luke.

Jandreoski na funkciju izvršnog direktora dolazi nakon doskorašnjeg V.D. Ognjena Jovovića, koji je prisutnima kazao da je na tu poziciju stupio u vrlo nezahvalnom trenutku, sa naslijeđenim problemima i nakon krize u avioindustriji uzrokovanoj Kovidom.

– Ipak, uspjeli smo da stabilizujemo firmu uz pomoć zaposolenih i menadžmenta te da su uspostavljeni solidni temelji za dalji rad. Polako se vraćaju stari partneri, a ACG su uspjeli da obezbijede i nova partnerstva sa kazahstanskom kompanijom Air Astana, švajcarskom Chair airlines, kao i kompanijom Luxair – kazao je Jovović.

On je dodao da su prihodi aerodroma oko 50% u odnosu na prihode u 2019. godini, koja je bila rekordna po svim parametrima, ali da smatra da ova sezona ipak obećava.

Kao posebnu stavku svog višemjesečnog rada na ACG Jovović je istakao sprovođenje prvog međunarodnog konkursa, za koji se, kako je kazao, izuzetno zalagao vjerujući da profesionalnci moraju biti na izvršnim pozicijama.

Zadovoljstvo zbog transparentnog međunarodnog konkursa posebno je istakao i predsjenik Odbora direktora ACG Nebojša Đoković, a izbor profesionalca u svojoj oblasti ocijenio je kao “najbrži put do dobrih rezultata”.

– Zato smo prvi put u istoriji ove firme, pa i regiona, na mjesto izvršnog direktora postavili čovjeka koji je svoje kompetencije dokazao bogatom karijerom iz oblasti vazduhoplovstva. Smatramo da je ovo veliki iskorak ne samo za ACG već i za cijelu državu i administraciju. Nadam se da ćemo utrijeti put kojim treba da idu sva preduzeća u privatnom vlasništvu, gdje najstručniji rukovode izvršnim pozicijama – rekao je Đoković.

On je najavio brojne investicione projekte nakon korona krize, kada se situacija stabilizuje, ističući da je prvi kvartal ali i predhodna godina dovela do toga da ACG imaju duplo veće raskode od prihoda.

– Unutrašnje slabosti su pokazale da se kompanija mora mijenjati i suočavati sa brojnim izazovima – od kadrovskih, tehničkih, organizacionih do finansijskih. Naš cilj je da zadržimo stare i privučemo nove partnere, da naši terminali ponovo budu puni tokom cijele godine, kao i unaprjeđenje infrastrukture na oba aerodroma – kazao je Đoković.

Aerodromi Crne Gore obilježavaju ovaj datum od 2013. godine kada je donešena odluka o osnivanju jednočlanog akcionarskog društva za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju Aerodromi Crne Gore. ACG su postali vlasništvo Vlade Crne Gore 2003. godine, nakon višegodišnjih pregovora o preuzimanju sa srpskom kompanijom JAT. Nakon što je država Crna Gora preuzela aerodrome, počeo je njihov ubrzani planski i dinamičan razvoj, kao i međunarodna promocija.

Izvor:eKapija

Najčitanije