18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi pokušaj da se pronađe nestali dječak

Potraga – Uprava pomorske sigurnosti

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru nastavlja potragu za nestalim dječakom u Hercegnovskom zalivu koja će se danas fokusirati na reon od hotela Plaža ka Škveru, Sutorini, Njivicama i Kobili.

Pretraga počinje u 9 časova kada će ronioci Regionalnog centra za podvodna deminiranja iz Bijele, Mornarice Vojske Crne Gore i Službe zaštite i spašavanja Kotor uraditi nekoliko zarona u more koje bi ovoga jutra trebalo biti bistrije- kazao je načelnik Sektora traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

Pored toga biće kao i juče angažovana punim kapacitetima sva državna i privatna plovila i sredstva sa kopna i mora uz podršku Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore čiji se helihopter očekuje oko 10 časova.

Mapa – potraga

Veliku nadu polažemo na upotrebu ”bočnog skenirajućeg sonara” koji će koristiti pripadnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. U potragu će biti angažovani termalni dronovi UPSUL i Direktorata za zaštitu i spašavanje. U skladu za zahtjevima privatnih ronilaca obavićemo i njihovo kontrolisovano angažovana pod uslovom da se ne ugrozi operacija i drugih učesnici potrage. Ako tokom dana pretraga ne da rezultate, u dogovoru sa zajednicom ribara i humanih ljudi, obaviće se noćna pretraga sa tradicionalnim ribarskim allatom feral (svjetla za izlov ribe), kada će ribari u dva pravca iz Kumbora ka Rosam i Herceg Novom uz samu obalu, pokušati pronaći nestalog dječaka uz nadzor Sektora granične policije.- istakao je Lukšić.

Vremenske prilike obzirom da duva sjeverni vjetar i nema padavina idu na ruku spasiocima u opsežnoj akciji na moru.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije