23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Novinar RTV Kosova: Situacija na Kosovu je mirna, u sve su umiješani Rusi

Kosovska policija, Foto: Fatos Bytyci/Reuters

Kosovska policija i dalje pretražuje okolicu sela Banjske i manastira gdje se zabarikadirala skupina od oko 30 napadača. Ubijeni kosovski policajac je pokopan, a u međuvremenu je pronađeno tijelo četvrtog napadača. Pritvorene napadače sumnjiči se za napad na ustavni poredak i terorizam, a kosovski ministar unutarnjih poslova Dželjalj Svečlja od Srbije traži izručenje ranjenih koji su pobjegli i liječe se u Novom Pazaru. On tvrdi da su imali oružje srbijanske vojske i oklopna vozila te da je sve bilo pomno isplanirano.

Kriza na Kosovu više se ne smije minorizirati niti podcjenjivati. Zadnji događaji potvrđuju da su bez učinka Bruxelleski i Ohridski dogovori Albanske i Srpske strane. Tko može zaustaviti eskalaciju sukoba na Kosovu i kakva je uloga ruske obavještajne zajednice koja se povezuje s poticanjem hibridnog rata na području jugo istoka Europe ili Balkana koji se odnosi na Kosovo i Crnu Goru.

U emisiji Studio 4 gostovao jeMandy Hsyu urednik i novinar RTV Kosova. Rekao je kako je situacije trenutno mirna, te da nije bilo nikakvih incidenata od nedjelje popodne.

– Kosovska policija radi svoj posao, pretražuje teren, ne samo kod Banjske, nego na kompletnom teritoriju, jer se pretpostavlja da se teroristi ili ljudi povezani s tim teroristima još uvijek skrivaju po selima na sjeveru Kosova.

Istaknuo je i kako su u sve što se događa sigurno umiješani Rusi.

– Oni 170 kilometara od Prištine imaju humanitarni centar. Njihovi špijuni su prisutni na teritoriju Republike Srbije, posebno vojna služba GRU. Interesantno je da je prije dva mjeseca u britanskom parlamentu izjavljeno da Srbija naoružava na veliko Sjever Kosova, prenoseći oružje ambulantnim vozilima skrivajući ih u manastirima i pravoslavnim crkvama. A general Kastrati jučer je rekao kako ima saznanja da na Sjeveru Kosova postoji nekoliko skladišta municije koji se čuvaju da bi se podigla pobuna protiv nezavisnog Kosova od strane države Srbije, rekao je Mandy Hsyu.

Osvrnuo se i na poruke iz Beograda.

– SAD će povećati dinamiku u smislu da strane sjednu za pregovarački stol, ali dijalog Prištine i Beograda u dosadašnjem formatu je mrtav. Međunarodna zajednica i pogotovo Amerikanci će inzistirati jer ako nema pregovora postoji šansa da taj vakuum iskoriste Srbija i njihove terorističke skupine, rekao je.

Potvrdio je i da specijalne jedinice kosovske policije već 15-16 godina treniraju američki, izraelski i britanski instruktori.

– To je bez sumnje elita formacija koja je u stanju da riješi sve složene operacije slične onoj koja se dogodila u nedjelju, zaključio je Mandy Hsyu.

Izvor:HRT

Najčitanije