24 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani žele da naprave repliku “Splendida”

Visinov brik SPLENDIDO – foto privatna arhiva

“Boka Svijeta –Boka di mondo”


Dvojica uspješnih Novljana, Mirko Kosić i dr Stevan Kmezić, koje je život odveo van rodnog grada i Boke Kotorske, ne odustaju od ambicije da ljepote Boke promovišu širom svijeta, smišljajući razne projekte, od kojih su neki već dali rezultat.

Kako bi lakše realizovali svoje ideje prije pet šest godina, Mirko Kosić je sa još dvojicom prijatelja osnovao NVO sa zanimljivim imenom “ Boka Svijeta –Boka di mondo”.

Zašto takav naziv i šta je cilj organizacije objašnjava Mirko Kosić, predsjednik te NVO, koji trenutno boravi u rodnom gradu, odgovara:

-Znamo da se 80 odsto kulturno istorijskog blaga Crne Gore nalazi u Boki, tako barem kažu istoričari i struka.

Da ne budemo pretenciozni, ali moramo biti realni i priznati da je Boka svjetski biser koji pripada svima nama i čitavom svijetu.

Mi mislimo da taj biser nije dovoljno poznat i da ima još puno prostora za promociju Boke.

Jedan od prvih projekata koji su realizovali prije dvije godine odnosio se na obilježavanje 215 godina od rođenja kapetana Iva Vizina sa Prčanja, prvog Slovena koji je prije 165 godina oplovio svijet.

Vizin

Nastavak tog projekta je mnogo ambiciozniji:

-Želimo da za pet godina, kada se bude obilježavalo 170 godina od tog važnog događaja, završimo gradnju replike broda ‘Splendid’ kojim je kapetan Vizin oplovio svijet.

 Znam da zvuči optimistično, ali ako ne postavimo cilj nećemo ga ni ostvariti.

Imamo ljude koji mogu to da ostvare i projektno i tehnički i vjerujem da ćemo uspjeti da napravimo brod.

Njegova kasnija upotreba može biti višestruka. Mislim da bi svaka država koja baštini pomorsku tradiciju iskoristila takav istorijski podatak i pomorsko nasljeđe.

I da bi odavno takav brod plovio morima-ističe Kosić.

Jedan od načina na koji Kosić i Kmezić popularišu Boku Kotorsku i njeno nasljeđe jeste i brend Republika di Boka, koji su osnovali sa ciljem da proizvodi nekoliko odjevnih predmeta sa motivima pomorskog i kulturnog nasljeđa Boke.

-To su svojevrsni suveniri koje naročito traže Bokelji koji su otišli odavde, ali i stranci koji žele da ponesu neku zanimljivu uspomenu iz Boke, a da to ne bude magnet iz Kine-kaže Kosić.

Objašnjava da su na majicama štampali neke fraze i jezičke izraze karakteristične za Boku, poput izraza “fjaka” ili “kenova” i slično, koji se sve rjeđe čuju u Boki.

Ove godine motivi na majicama su mornarski čvorovi i modeli starih brodova:

-Na muškim majicama su slike brodova ili barki koje su prije 150 godina plovile našim morem, tu su i jedra koja se koriste i koja su se koristila ranije.

Na drugima su motivi čvorova, recimo popularni pašnjak, to je čvor koji se najčešće koristi, kad treba nešto da dobro drži…

Tako da oni koji imaju majicu mogu da se podsjete kako da zavežu i odvežu taj ili neki drugi čvor.

Fjaka – Ke nova – foto Privatna arhiva

Kosić ističe da imaju potražnju iz čitave Crne Gore, regiona ali i Evrope, jer mnogi turisti žele sa sobom da ponesu neki peškir, majicu ili nešto od opreme za jedrenje, koji će ih podsjećati na boravak u najljepšem zalivu na svijetu.

Mirko Kosić, magistar u oblasti inovacija u zdravstvu i dr Stevan Kmezić hirurg, otišli su iz Boke možda privremeno, možda na duže, ali Boka iz njihovih srca neće i ne može nikada.

Ukoliko ostvare bar dio zacrtanih ciljeva, Boka di mondo će imati razloga za ponos i zadovoljstvo.

/Ljiljana Vukotić/

Izvor:Radio CG

Najčitanije