13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novo čitanje Čehovljevih priča na 29. HAPS-u

Čehovljeva soba

“Čehovljeva soba” zaječarskog pozorišta pred novskom publikom



Novska publika uživala je sinoć u novom čitanju uzbudljivih priča najznačajnijeg ruskog dramatičara, zahvaljujući predstavi “Čehovljeva soba” sa kojom je zaječarsko pozorište “Zoran Radmilović” učestvovalo u glavnom programu 29. Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti (HAPS).

Reditelj Nikola Zavišić i dramaturškinja Una Đelošević, zajedno sa glumcima, predstavom „Čehovljeva soba“ ponudili su publici HAPS-a scensko-muzičko putovanje kroz devet sasvim različitih krugova piščevog života. Ansambl zaječarskog pozorišta, praćen bendom, je glumom i muzikom ponudio novo čitanje klasičnih tekstova, pretačući priče ujednačeno i bez problema iz jedne u drugu. Publika je visokom ocjenom nagradila predstavu: 4,74.

Direktor zaječarskog pozorišta, Vladimir Đuričić podsjetio je da je ovo njihov drugi susret sa hercegnovskom publikom, nakon više od 10 godina, a noć prije gostovali su i u Kotoru. Kako kaže, u Herceg Novom su se i ranije, kao i sada, divno osjećali i naišli su na odličan prijem publike.

“Vidim da je i večeras publika divno reagovala. Čehov je i literatura i lektira. Ovo je stvarno divno urađena predstava, devet Čehovljevih priča, sezona prva, nadam se da ćemo iduće godine raditi drugu sezonu sa istim rediteljem i da ćemo imati prilike da se ponovo predstavimo sa tom ili sa nekom drugom predstavom u ovom divnom gradu ovoj divnoj publici”, kazao je Đuričić.

On je istakao da hercegnovsko i zaječarsko pozorište sarađuju već duže od deset godina, te podsjetio da je predstava Hercegnovskog pozorišta “Uspomene Sare Bernar” je otvorila Festival malih pozorišnih scena u Zaječaru i dobila glavnu festivalsku nagradu. Kako je dodao, dva pozorišta i tokom 29. HAPS-a dogovaraju nastavak saradnje i način da se Novljani predstave na istoku Srbije.

“Jedna od misli Zorana Radmilovića je da je umjetnost esencija ljepote koja od zla treba da nas brani. Mi na istoku Srbije i svuda gdje idemo trudimo se da se tako i ponašamo. Umjetnost budi ono najplemenitije u čovjeku i ako ima više umjetnosti biće manje zla na svijetu”, poručio je Đuričić.

Glumica Marija Stanković je za uloge koje nosi u “Čehovljevoj sobi” više puta nagrađivana, za glumačko ostvarenje večeri na 40. Nušićevim danima, za mladu glumicu na 59. festivalu “Joakim Vujić” i “Zoranov brk” na 32. festivalu “Dani Zorana Radmilovića”. Ona ističe da uživa u igranju ovog komada, zbog čega o tome ne razmišlja kao o poslu, nego kao o lijepom pričanju priča.

 “Jedva čekam da radimo drugu sezonu, svi jedva čekamo sa velikom radošću da ponovo radimo tako nešto. Zaista je zahvalno raditi sa takvim ljudima, sa takvim ansamblom. Mi smo se još više povezali tokom tog procesa, zato je i došlo do toga da se sve lijepo pretače, svako ima svoju priču, svoju scenu”, rekla je Stanković.

Susret sa novskom publikom je ocijenila kao sjajan: “Svaka publika drugačije reaguje, ali na kraju uvijek vidimo da se publici dopalo i to nam je najbitnije da im prenesemo nešto, da se oni pridruže našoj igri”, poručila je Stanković.

HAPS, sa konceptom “Pozorište i muzika”, traje do 30. aprila i donosi raznovrstan repertoar. Pred novskom publikom će biti još četiri predstave u glavnom programu i tri dječije, uz prateće programe i plesnu predstavu u Off programu.

Kamerna opera “Svadba” u produkciji Slovenačkog kamerno-muzičkog pozorišta (SKGG) i kulturnog centra Cankarjev dom iz Ljubljane biće na sceni dvorane “Park” u ponedjeljak, 22. aprila od 20.30 časova.

Za jednu od najzanimljivijih i najizvođenijih opera 21. vijeka libretto i muziku uradila je kompozitorka Ana Sokolović, koja je prisustvovati izvođenju na 29. HAPS-u. Sokolović je srpska kompozitorka koja živi u Kanadi, a 2012. godine proglašena za “nacionalno blago” Kvebeka. Njen  opus kamerne, operske i orkestarske muzike fascinira bogatstvom različitih formi, često je inspirisan raskošnim ritmovima balkanskog folklora.

Slovensko kamerno muzičko pozorište (SKGG) gostovalo je prvi put na  HAPS-u i u Crnoj Gori  prošle godine i oduševilo publiku predstavom  „Exodus radosti“.

Ovogodišnjem festivalu u čijem fokusu su i dalje pozorište i muzika  pridružuju se ovom kamernom operom na srpskom jeziku, sa šest ženskih glasova a capella i povremenom pratnjom udaraljki. Muzička direktorica je Jelena Sasnik, režiju potpisuje Andrej Jus, a dirigent je Iztok Kocen. Nakon uspješne premijere u Torontu, opera se  redovno izvodi na operskim scenama širom svijeta, a prate je nagrade (Dora Mavor Mur za „Izuzetnu novu operu“) i sjajne kritike.

Prateći program HAPS-a nam večeras, 20. aprila donosi “Old School Disco Party Vol #3”, nostalgični-retro-party uz hitove iz sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka. Druženje u “Underground Club-u” u dvorani “Park” počinje od 21 čas, a za muziku će biti zadužen DJ Luka Dubanek.

“Old School Disco Party”, jedan od omiljenih pratećih programa na HAPS-u, a posjetioci kažu najbolja žurka u gradu, nastavlja tradiciju. Podsjetićemo, Disko jedne mladosti Hercegnovsko pozorište priređivalo je uz HAPS u nekada čuvenoj novskoj diskoteci  “Teutina špilja” . “Bilo je tako lijepo” i “Rekvijem za Teutu” neki su od naziva programa koji su na početku, po preporuci organizatora, okupljali starije od 30, i sve jednako oduševljavali. Oni su obnovljeni na zahtjev učesnika, koji su jednodušno ponavljali: ovo treba organizovati bar jednom mjesečno. Old school disco party ipak ostaje nostalgični, rasplesani ekskluzivni trenutak  na HAPS-u.

Koproducenti 29. HAPS-a su Hercegnovsko pozorište i Javna ustanova kulture “Herceg-fest”, a pokrovitelj Opština Herceg Novi, uz podršku brojnih prijatelja festivala.

Najčitanije