7 C
Kotor

Slušaj online radio

Novogodišnjim koncertom GPD Tivat oduševilo brojnu publiku (VIDEO)

U susret novogodišnjim praznicima, Glazbeno prosvjetno društvo Tivat u srijedu je održalo tradicionalni Novogodišnji koncert. Nakon dvije godine pauze zbog pandemije korona virusa GPD Tivat je oduševilo brojnu publika koja je ispunila Veliku salu Doma “Gracije Petkovića“.

Pod dirigentskom palicom kapelnice prof. Nevile Klakor, nizale su se koračnice, polke, valceri, potpuri…

Koncert je počeo koračnicom “Tivat” koju je specijalno za GPD Tivat napisao Antun Kopitović 1971. godine u Buenos Ariesu.

Brojni aplauzi i povici, đede, đede najbolji si, još jednom su potvrdili tradiciju i kontinuitet povezanosti brojnih tivatskih porodica sa Glazbeno prosvjetnim društvom, koja se prenosi sa koljena na koljeno. Tako je sinoć u orkestru u kojem je nastupilo 50 muzičara bilo čak sedam čalanova porodice Čelanović.

Posebno emotivno je bilo kada je predsjednik GPD Tivat Boris Lanceroti, posthumno dodijelio zahvalnicu dugogodišnjem članu Ivu Mariću, koji je skoro iznenada preminuo, a koji je punih 50 godina bio aktivni član društva.

Zahvalnica je dodijeljena i klapi “Jadran” koja je ove godine obilježila 50 godina postojanja, koja je nastupila kao gost večeri.

Glazbeno prosvjetno društvo Tivat je najstarija institucija kulture u gradu ove godine je proslavila 113 godina postojanja.

GDP Tivat  formirano je 1909. godine nastojanjem i zalaganjem nekolicine entuzijasta. Ilija Sindik, Šime Staničić i Filip Vuksanović bili su Tivćani kadri da tu svoju želju zapišu, da formulišu svoju namjeru da osnuju orkestar, i skupili hrabrosti da tu svoju ideju predstave tadašnjem gradonačelniku, kapetanu u penziji Marku Krstoviću, čovjeku koji je funkciju gradonačelnika obavljao na volonterskoj osnovi. Uspjeli su da sazovu Gradsko vijeće, i to Vijeće je donijelo Odluku o osnivanju Glazbeno prosvjetnog društva.

Tadašnji predsjednik Opštine Tivat kapetan Marko Krstović, prepoznajući značaj formiranja Gradske muzike za kulturu i jačanje muzičke prosvećenosti žitelja ovog kraja, prihvatio je zahtjev svojih sugrađana i u Češkoj kupio prve i veoma skupe instrumente za gradski limeni orkestar, iako je zbog toga Opšina Tivat tada, prvi i jedini put u svojoj istoriji i bankrotirala…

Gradska-muzika-Tivat-30-tih-godina-20.vijeka

“Po riječima svjedoka tog vremena, gradonačelnik je malo zakukao, i rekao: „Jadna djeco, znate li što činite?!“ Mislim da je to blizu istine, jer je te godine kompletan budžet opštine Tivat upućen za nabavku instrumenata, nije preostalo nikakvih sredstava za druge aktivnosti. Činilo se tada da je htijenje veće od mogućnosti, ali je gradska glazba ipak tada zasvirala u Tivtu, a evo svira i dan-danas”- prisjeća se njegov aktuelni predsjednik i glavni spiritus movens, Boris Lanceroti.

Najčitanije