13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novski mjuzikl San o Boki i Eling Beogradskog dramskog pozorišta na 54. Prazniku mimoze

San o Boki

Uz muzička, dječija i sportska, ovogodišnji Praznik mimoze donosi i zanimljiva kulturna dešavanja, a na programu za narednu sedmicu su novski mjuzikl „San o Boki“ u produkciji NVO „Bruna“ i pozorišna predstava „Eling“ Beogradskog dramskog pozorišta.

U ponedjeljak, 27. februara u 20 sati, na pozornici dvorane „Park“, građani i gosti Herceg Novog imaće priliku da pogledaju još jedno izvođenje mjuzikla „San o Boki“.

Ovaj mjuzikl u četiri slike, u produkciji i organizaciji NVO „Bruna“ iz Herceg Novog, ima za cilj da predstavi duh grada, kao i njegove žitelje koji su ostavili neizbrisiv trag na našu umjetnost i kulturu. Komad ima petnaestak likova, a orkestar, plesne tačke, dinamična i vesela priča, kao i mnoštvo poznatih (ali i za predstavu specijalno komponovanih) pjesama, doprinose pozitivnoj atmosferi koja se sa scene lako prenosi na gledalište.

Radnja je smještena u svečanu salu hotela “Boka” u Herceg Novom, davne 1934. godine, te predstavlja omaž legendarnom hotelu i njegovim slavnim posjetiocima. Svadbarsku atmosferu remeti najava dolaska kralja Aleksandra, pa se među prisutnima javlja niz pitanja o budućem rezvoju događaja. Kao domaćina svadbe nalazimo čuvenog gradonačelnika Herceg Novog, Mirka Komnenovića, a među gostima Iva Andrića, Miloša Crnjanskog, kapetana Štumbergera, kao i dječake Voja Stanića i Zuka Džumhura. Atmosferi zlatnih godina prošlog vijeka doprinose i likovi novskih oriđinala Lala i Maja.

Mjuzikl „San o Boki“, stvaran prema scenariju Peđe Ristića, a u režiji i dramatizaciji Petra Pejakovića predstaviće nam 25 glumaca, vokalnih solista, članova orkestra i plesača. Ova  nostalgična predstava oživjeće svjetski poznatu muziku, davno porušeni hotel i lokalni duh grada koji se iznova rađa i nadograđuje. Uz neizbježne emocije, suze i smijeh, „San o Boki“ iznova svojom pozitivnom pričom raduje publiku i osvježava nadu u bolja vremena koja možemo izgraditi na temeljima onih prošlih, koja su stvarali naši preci.

Do sada je u Herceg Novom predstava igrana sedam puta, šest puta na pozornici dvorane “Park” i jednom na Kanli kuli. Gostovanja u Trebinju, Tivtu, Podgorici i beogradskom Pozorištu na Terazijama, pobrala su simpatije publike koja je sa oduševljenjem pratila radnju i zajedno sa publikom učestvovala u pjesmi i smijehu.

San o Boki

Ovu predstavu su nam omogućili: Mirela Šćasni, producentkinja, Vojislav Kilibarda, scenograf i dizajner, Antonija Đurović Novoselac, koreografkinja, Vesna Vukićević, kostimografkinja, Vitka Vujinović, zadužena za odnose sa medijima i Vladimir Racković za muzičke aranžmane i postprodukciju. Uloge tumače: Goran Slavić, Dejan Đonović, Miloš Pejović, Andrej Božanović, Miroslav Bobo Milanović, Danilo Babović, Zoran Trojanović, Maja Lukšić, Milica Milanović. Zagorka Komljanović, Sara Janjić, Andrija Rašović, Luka Dubanek, Luka Gardašević i Lara Kovačević. Balerine u mjuziklu su: Sanja Đurić, Sara Giga, Mia Mišević, Andrea Proročić i Vanja Raičević. Orkestar čine Đuro Poznanović, Radovan Čeprnić i Slobodan Bobo Janjić. Za tehniku su zaduženi Jana Jakšić i Matija Janjić. Snimatelj soundtrack-a je Stevan Tomašević.

Novska publika uživaće u izvođenju predstave „Eling“ u srijedu, 1. marta u 20 časova, u dvorani „Park“.

Norveški film „Eling“, po tekstu Sajmona Benta, kandidovan je za nagradu Oskar 2002. godine. Za pozorišnu scenu u „Buš teatru“ u Londonu adaptiran je 2007. godine. Iste godine dobio je svoju pozorišnu adaptaciju i u Beogradskom dramskom pozorištu, u režiji Marka Manojlovića.

Drama prati dva odrasla muškarca koja su se upoznala u psihijatrijskoj ustanovi u Oslu. Likovi Elinga i Kjela Barnea neraskidivo su povezani nesrećnom sudbinom. Iako ovo jeste priča o luzerima, istovremeno, to je i topla ljudska drama koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Slaveći prijateljstvo i ljubav, ona publiku podstiče na empatična osjećanja, djelujući katarzično. Ovaj komad sa elementima komedije podsjeća nas na ljekoviti smisao pozorišta.

U glavnim ulogama su Pavle Pekić i Ljubomir Bandović, a scenu dijele sa kolegama Natašom Marković, Nenadom Gvozdenovićem i Radetom Markovićem.

Pavle Pekić i Ljubomir Bandović su ulogama koje maestralno tumače osvojili publiku širom regiona. Na festivalima koji su održani od Hrvatske, preko Srbije, do Makedonije, osvojili su brojne nagrade, među kojima su: Godišnja nagrada za glumu Beogradskog dramskog pozorišta (oba glumca), Nagrada „Ivo Serdar“ Ljubomiru Bandoviću i nagrada „Zlatni smijeh“ Pavlu Pekiću na Festivalu komedije u Zagrebu, u pozorištu „Kerenpuh“, na Danima komedije i satire ravnopravno su podijelili prvu nagradu, na „Danima Zorana Radmilovića“ Pavle Pekić je osvojio nagradu „Zoranov brk“, a na danima komedije „Gola mesečina“ u Skoplju Gran-pri festivala dodijeljen je Pavlu Pekiću,

Prevod teksta za predstavu „Eling“ radila je Nevena Pecotić, scenografiju Marija Kalabić. Kostimograf je Lana Cvijanović, sa astitentkinjom Mirnom Ilić, inspicijent i sufler Stanislav Mladenović.

Cijena ulaznice za obje predstave iznosi 10 eura, a možete je kupiti na blagajni dvorane „Park“. Za detalje o izvođenjima, prodaji  i rezervaciji ulaznica možete se obratiti pozivom na broj telefona blagajne dvorane: +38268/851-031.

Najčitanije