8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

NP Krka zabilježio milion posjetilaca ove godine

Krka

Nacionalni park Krka u petak je dočekao milionitog posjetitelja u ovoj godini, izvijestili su iz NP Krka.

Riječ je o šesteročlanoj obitelji Chehadeh iz Njemačke, koja je u Hrvatskoj i NP Krka prvi put, a prigodne darove na Skradinskom mostu uručili su im ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka Nella Slavica.

“Može se reći da Nacionalni park Krka ove godine ima milijun razloga za optimizam. Nakon dvije neizvjesne pandemijske godine, Park ostvaruje dobre rezultate i bilježi veliki interes posjetitelja, što govori da je svijet opet krenuo na put, ali i o rezultatima održivog upravljanja unutar ustanove”, ističu iz NP Krka.

Pritom objašnjavaju kako su, s ciljem provođenja aktivnih mjera očuvanja i revitalizacije, u NP Krka donesene određene upravljačke novine u skladu s dugotrajnim strateškim ciljevima i uspostavljenim mjerama održivog upravljanja.

Zahvaljujući aktivaciji nebrojenih kapaciteta gornjeg toka rijeke Krke i ograničavanju kupanja radi očuvanja sedre kao temeljnog fenomena, posjetitelji danas mogu sami isplanirati obilazak parka. Sustavnom valorizacijom srednjeg i gornjeg toka Javna ustanova Nacionalni park Krka nastoji taj prostor predstaviti u njegovoj izvornosti i razvijati za aktivni boravak u prirodi kroz uređenje pješačkih i biciklističkih staza i znanstveno-edukativne sadržaje.

Radi kvalitetnijeg prostornog i vremenskog rasporeda posjetitelja, u sklopu projekta “Nepoznata Krka” uređene su poučno-pješačke staze u sjevernom dijelu Parka, a nedavno je otvoren i veliki interpretacijsko-edukacijski i volonterski centar Eko kampus Krka u Puljanima. U sklopu tog projekta nabavljena su dva katamarana na električni pogon, važna za očuvanje biološke raznolikosti rijeke Krke, koja izletnike prevoze od Roškoga slapa do Visovca. Projekti kao što je “Nepoznata Krka” rezultat su dugogodišnjeg promišljanja zaštite ekosustava i unaprjeđenja načina posjećivanja u održiv sustav, što na koncu rezultira milijunom zadovoljnih posjetitelja, ističu iz Javne ustanove NP Krka.

Izvor:Hina

Najčitanije