12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatski pomorac tuži Facebook zbog krađe intelektualnog vlasništva: Ukrali mu ideju vrijednu milijarde dolara

Ljubomir Cukrov

Hrvatski pomorac i inovator Ljubomir Cukrov (34) razvio je filantropsku ideju i ponudio je Facebooku. Ubrzo je ostao nasamaren i zadovoljštinu zbog krađe intelektualnog vlasništva odlučio je potražiti pravnim putem.

Prije deset godina, hrvatski pomorac Ljubomir Cukrov je počeo razvijati koncept nove mogućnosti “donacija” na već postojećoj platformi Facebook. Projekt je dovršio 2015. godine i odmah se obratio konglomeratu Facebook, Inc., koji se od prošle godine preimenovao u Meta Platforms. U prijedlogu za suradnju dostavio im je svoj koncept u cijelosti spreman za uporabu – s temeljnom idejom, dizajnom i tehničkom podrškom. Taj je prijedlog uputio poštom Meti te putem Facebooka u porukama osnivaču i generalnom direktoru Mete Marku Zuckerbergu.

Nakon određenog vremena, Cukrov je od Mete zaprimio Odgovor na Prijedlog za suradnju putem pošte, a u kojem je bilo navedeno da Meta nije zainteresirana za suradnju te da vraća sve dostavljene materijale u odnosu na Cukrovov koncept. Međutim, prilikom povrata materijala, kako je Cukrov primijetio, Meta nije vratila cijeli materijal, već samo određeni dio. Jedan je dio zadržala. Šest mjeseci nakon odbijanja suradnje s Cukrovom, Meta je 2016. objavila novu ideju te uvela mogućnost donacija putem Facebooka.

Nakon više neuspješnih pokušaja osobnog rješavanja spora, Ljubomir Cukrov angažirao je ugledni zagrebački odvjetnički ured Mateković & partneri kako bi dokazao da mu je povrijeđeno intelektualno vlasništvo. Njegovi pravni zastupnici otada su pristupili mirnom rješavanju spora. Uputili su dopis s povratnicom Metinim uredima Facebooka u Irskoj i Kaliforniji, no oba su se vratila. Ponovili su dopis, a ujedno kontaktirali i predstavnika pravnih poslova Mete, no zasad su se iz konglomerata Marka Zuckerberga na sve oglušili. Cukrov se čak obratio i stranim i domaćim medijima u nadi da će medijski pritisak učiniti svoje.

– Imao sam najplemenitiju ideju i želju da učinim nešto korisno za sveopću zajednicu. Uspio sam stvoriti, ja – jedan mali čovjek iz Solina, nešto što su poslije milijuni ljudi koristili i što je pomoglo u prikupljanju milijarda dolara za školovanja, liječenja, pomoć nakon uragana, spas brazilskih šuma, borbu protiv pandemije. Već sedam godina se borim, ići ću do kraja da dokažem da mi je ukradena ideja, moje intelektualno vlasništvo koje su oteli i iskoristili, kaže Ljubomir Cukrov.

– Facebook je zaradio ogromnu količinu novca koristeći moju ideju, kaže Cukrov, koji je godinama radio na kruzerima, a nedavno i u offshoreu na platformama.

Pravni problemi u Zuckerbergovim kompanijama

Pravni problemi nisu novost u Zuckerbergovu konglomeratu, jedna od posljednjih u nizu na njihovu stolu tužba je zbog krađe imena Meta od kompanije koja taj naziv koristi već 12 godina.

U tijeku je i grupna tužba za iznos od 2,3 milijarde funti u grupnoj tužbi u kojoj se tvrdi da su podaci 44 milijuna korisnika Facebooka u Velikoj Britaniji iskorištavani u svrhu prihoda. U tužbi pravne stručnjakinje Lize Lovdahl Gormsen stoji da je prava cijena prijave na Facebook, koji to svojim korisnicima ne naplaćuje, predaja osobnih podataka koji generiraju većinu prihoda tvrtke.

Prije nekoliko tjedana iz SAD-a stigla je vijest da se četverogodišnja sudska tužba protiv Facebooka zbog curenja podataka u skandalu poznatom kao Cambridge Analytica okončala, odnosno da su Meta/Facebook i tužitelji uspjeli dogovoriti da će međusobne probleme riješiti izvansudskom nagodbom. Ovaj je skandal 2018. značajno narušio ugled tvrtki jer su podaci o više od 87 milijuna korisnika korišteni za manipulaciju u političke svrhe.

Istodobno, Facebookov mlađi brat Instagram početkom rujna kažnjen je sa 405 milijuna eura zbog povrede privatnosti podataka malodobnih korisnika, posebice njihove telefonske brojeve i adrese e-pošte. Irski regulatori pokrenuli su postupak nakon iscrpne istrage o postavkama Instagrama. Meta je odgovorila da planira uložiti žalbu na odluku.

Mnogo je pravnih glavobolja pred Metom, a prema svemu sudeći pred sudom bi se uskoro mogli naći i s jednim Hrvatom.

Najčitanije