9 C
Kotor

Slušaj online radio

O burnom životu parobroda “Medusa”

Život meduse

Nova knjiga Željka Brguljana biće predstavljena na KotorArtu u petak 28. jula od 20 sati 


Pisac i slikar Željko Brguljan, Bokelj porijeklom sa Prčanja, koji živi u Zagrebu, predstaviće se svojom novom knjigom “Život Meduse: likovna svjedočanstva, putovanja i stradanja Lloydova parobroda „Medusa“ / The Life of the Medusa: pictorial evidence of the voyages and sufferings of the Lloyd steamship Medusa” u petak 28. jula od 20 sati u Pomorskom muzeju u Kotoru, u okviru književnog programa KotorArta. Izdavač knjige je Hrvatski pomorski muzej/ autor, Split / Zagreb, 2023. g., dok je dizajn knjige radio Mario Aničić.

Poznavaoci Brguljanoivog stvaralaštva će, nakon njegovih djela “Portreti bokeljskih jedrenjaka”, 2006, likovna monografija “Melita Bošnjak”, u koautorstvu s Tonkom Maroevićem, 2010, “Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića”, 2011, “Na granici mora i neba. Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju”, 2015, “Život i djelo Ide Verona, Bokeljske teme”, 2018, te “Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom”, 2019, imati priliku da saznaju nešto više o parobrodu “Medusa” аustrijskog Lojda (Lloyd) u Trstu, koji je uz brod-blizanac “Pandora”, prvi čelični Lojdov parobrod.

Poniranju “Meduse” u Trstu prisustvovao austrijski car Franz Josef sa suprugom Elisabet – Sisi. Srećno je zaplovio Jadranom, pa potom putovao u sve udaljenije luke. Poput poznatih pustolova i ovaj brod je imao buran „život“. Ploveći svjetskim morima, povezivao je mnoge luke između dalekih zemalja – Brazila i Indije. Prema našem otkriću, jedan je od najviše puta naslikanih brodova. Njegovih jedanaest portreta pronađenih u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji otvorili su nam uzbudljiva poglavlja burnog brodskog „života“. Priče o putovanjima, mirnim plovidbama pod žarkim suncem i plavim nebom, o spasavanjima i stradanjima u olujama, te konačnom potonuću parobroda Medusa obogatili smo mitološkom pričom o nesrećnoj kćeri boga Forka – Gorgoni Meduzi. U knjizi se prepliću i književna i likovna djela inspirirana Meduzinim stradanjem. Uvodni dio posvećen je pomorskoj aktivnosti Bokelja u Trstu, posebno zapovjednicima Lojdovih parobroda koji su bili ne samo brojni nego i izuzetno cijenjeni, a knjiga započinje i završava esejеm o moru. Time je pripovedanje o parobrodu Medusa satkanо od povijesnih činjenica i mitova, od pomorskih pothvata i stradanja, a obogaćena književnim i likovnim prikazima… Ona teče paralelnim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku i nizom biranih ilustracija.

Zeljko Brguljan foto Mio Vesović

Željko Brguljan završio je Srednju školu matematičkog smjera u Kotoru, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i pedagošku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pored objavljenih djela, izlagao je naučne radove na više naučnih skupova. Autor je nekoliko literarnih radova, knjige pripovjedaka “Priče sa Prčanja”, 2020. i zbirke pjesama “Olujni Kompas”, 2021. Koautor je niza tematskih izložbi iz kulturne baštine. Bavi se i slikarstom – izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u Evropi i SAD. O njegovom slikarskom radu objavljena je monografija autora Nikole Albanežea, 2014. Član je HDLU-a (Zagreb), NCS-a (Hudson), Studijske sekcije ULUPUH-a (Zagreb) i Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj (Kotor).

 /M.D.P./

Najčitanije