25 C
Kotor

Slušaj online radio

Treći koncert Operosa festivala u hotelu Mamula Island

Operosa festival

Prihod od prodaje karata će biti usmjeren Muzičkoj školi u fond za nabavku instrumenata


Treća izvedba operskog festivala Operosa u hotelu Mamula Island ovog ljeta, pod nazivom „Meco & Meco – zvijezde opere u usponu“, na programu je u petak 4. avgusta u 21 sat u hotelu Mamula Island, u prefinjenom ambijentu 170 godina stare, potpuno obnovljene tvrđave na ostrvu preuređenom u hotel sa pet zvjezdica.

Publici će se predstaviti zvijezde Varšavske nacionalne opere u usponu, među kojima su mecosopran Zuzanna Nalevajek, kontratenor Jakub Foltak i pijanistkinja Natalia Pavlašek. Koncert predstavlja veče arija i dueta, nadmetanje mecosoprana, kao pravu poslasticu za sve ljubitelje opere a prihod od ulaznica biće usmjeren Muzičkoj školi Herceg Novi za nabavku instrumenata.

„Snažna podrška i partnerstvo između Mamula Island i Operosa Opera Festivala svjedoči o našoj snažnoj posvećenosti da igramo vodeću ulogu u podršci lokalnoj kulturnoj sceni. Oduševljen sam što mogu da napomenem da će cjelokupan prihod od prodaje ulaznica za ovaj događaj biti od koristi za Muzičku pkolu u našoj opštini”, rekao je Hening A. Šaub (Henning A. Schaub), generalni menadžer hotela Mamula Island.

Tokom čitave decenije postojanja, raznovrstan i pažljivo odabran program popularnih operskih arija usmjeren je ka afirmaciji mladih talenata iz Crne Gore i čitavog regiona Balkana. Festival je prevashodno posvećen izvođenjima operskih djela, a obuhvata i orkestarske, kamerne, solističke i pjevačke recitale.

„Izuzetno smo uzbuđeni jer ove godine slavimo deset godina Operosa Opera Festivala. Desetljeće postojanja prvog operskog festivala u Crnoj Gori, koje je obuhvatilo gostovanja i nastupe brojnih svjetskih operskih zvijezda i mladih talenata u usponu, istinski je razlog da se ponosimo. Posebnu zahvalnost dugujemo hotelu ostrvu Mamula Island koji je od početka među našim generalnim pokroviteljima. Zahvalni smo na podršci i vjeri u kulturnu misiju koju zajedno vodimo, kako bi kulturna dimenzija života na crnogorskom primorju, u okruženju prirodne ljepote i sklada, ostvarila svoju punu realizaciju“, rekla je Katrin Hataja (Katherine Haataja), izvršna i umjetnička direktorica Operosa Opera Festivala. Hataja je finski mecosopran i osnivačica Operose.

U jubilarnom izdanju Operosa Montenegro Opera Festivala, renomirani maestro Eraldo Salmijeri (Eraldo Salmieri) je imenovan za počasnog dirigenta Festivala, što ovoj kulturnoj inicijativi garantuje dodatni kvalitet.

Operosa – mamula Island

„Uloga maestra Salmijerija u razvoju Operose tokom prethodne decenije bila je neprocjenjiva, a njegov doprinos kvalitetu i izvrsnosti muziciranja i odgajanju mladih talenata u operskoj umjetnosti unaprijedio je i podigao ugled Operose u svijetu“, dodala je Katrin Hataja.

Ulaznice za koncert “Mezzo & Mezzo” 4. avgusta mogu se rezervisati i kupiti preko Gigs Tik mreže, onlajn ili na kioscima Tobacco Press-a. Prevoz brodom do ostrva i hotela Mamula Island obezbjeđuju organizatori.

Cijeli repertoar Operose dostupan je na Operosa društvenim medijima #omof2023. Partneri festivala su Opština Herceg Novi, Vlada Crne Gore i program Kreativna Evropa.

Najčitanije