4 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje Međunarodnog dana močvarnih staništa u Solilima

Solila – foto Boka News

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u srijedu 02. februara 2022. godine, sa početkom u 10 sati, će organizovati likovnu radionicu, takmičenje u posmatranju ptica kao i kratak kviz znanja za učenike OŠ „Branko Brinić” iz Radovića u posebnom rezervatu prirode „Tivatska solila”.

Organizacijom likovne radionice probudiće se skrivena mašta kod učenika, koji će ovom prilikom početi da posmatraju rezervat na potpuno drugačiji način obraćajući pažnju na svaki dio ovog močvarnog područja. Takmičenjem u posmatranju ptica uz pomoć nove ePATH aplikacije koja je razvijena u sklopu projekta “Endemic pathway – Put endema” skraćeno “?????”, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, učenici će biti u mogućnost da kroz inovativan način posmatraju ptice, te kroz predavanje i kviz znanja shvate važnost očuvanja močvarnih područja, kako za ptice tako i za čovjeka.

Solila – flamngos – foto Miloš Mitkić

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. februara u okviru RAMSAR konvencije, sa ciljem da se promoviše značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja. Posebni rezervat prirode “Tivatska solila” od 2013. godine upisan je na listu RAMSAR područja u Crnoj Gori, pored Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” i Parka prirode “Ulcinjska solana”.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana vlažnih (močvarnih) staništa je “Močvarna akcija za ljude i prirodu”, a Solila predstavljaju jednu od najznačajnijih tačaka biodiverziteta na crnogorskom primorju koja na poseban način povezuju čovjeka sa prirodom.
Imajući u vidu trenutnu situaciju sa korona virusom (Covid19) događaj će biti organizovan u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjera.

Najčitanije