17 C
Kotor

Slušaj online radio

Berlin: Nesreće vozača električnih romobila udvostručene u samo godinu dana

električni trotinet

Električni romobili gotovo su jednako popularni koliko i kontroverzni u brojnim turističkim gradovima u svijetu, a Berlin je posljednji u nizu koji upozorava na dramatičan porast ozljeda u vrijeme procvata ovog alternativnog načina javnog prijevoza.

U samo godinu dana u Berlinu se broj nesreća u kojima su sudjelovali vozači električnih skutera više nego udvostručio, a tamošnja policija kaže da je do 30. novembra 2021. izbrojila 775 prometnih nesreća i 572 ozlijeđenih.

To je više nego dvostruko veća brojka u odnosu na čitavu 2020. godinu, kada se dogodilo 325 nesreća s 235 ozlijeđenih.

Popularnost ovog načina prijevoza posebno je porasla tijekom pandemije jer mnogi stanovnici Berlina nastoje izbjeći gužve u javnome prijevozu.

Za vozače vrijede graničenja brzine i zabrana vožnje po nogostupu, no i dalje je puno nesreća. Nošenje kaciga i dalje je preporučljivo, ali neobavezno u većini zemalja, uključujući i Njemačku, unatoč brojnim istraživanjima koja ukazuju na to da su iznimno važne.

Razderana koža, iščašenja, prijelomi lubanje, ozljede mozga, kontuzije, ozljede kralježnice, ozljede zuba i opekline među najčešćim su ozljedama vozača električnih romobila koje navode stručnjaci u meta-studiji kanadskih zdravstvenih vlasti iz siječnja 2021.

Trend je zahvatio gradove u cijelome svijetu i prate ga brojne ozljede, većinom među mlađim osobama, pokazalo je nekoliko studija. Američka studija iz 2020. upozorava na “dramatično povećanje ozljeda” nakon početnog procvata korištenja e-skutera godine 2017.

Kanadska studija navodi najčešće uzroke nesreća: padove, gubitak ravnoteže/kontrole, sudar s vozilom, sudar s objektom (npr. stupom, vratima), sudar s pješacima, prekomjerna brzina, stanje prometnice (npr. neravna površina), neispravnost skutera i dvoje vozača na istome vozilu.

Ako ne nosite kacigu dok se vozite električnim romobilom, što je obvezno u dijelovima SAD-a, Australije, Francuske i Italije, barem se pobrinite da zadržite stabilan položaj i nogama stanite što je dalje moguće od guvernala s blago savijenim koljenima.

Također je bitno izbjegavati naglo kočenje, jer možete preletjeti preko guvernala. Umjesto toga smanjite brzinu i vozite vrlo, vrlo oprezno želite li izbjeći bilo kakvu nezgodu nasred ceste.

Izvor:Hina

Najčitanije