20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježena 79.godišnjica pogibije bokeljskih narodnih heroja i provoboraca

Mjesto pogibije četvorice partizana u Podima

Predstavnici Organizacija  boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. (OBNOR) iz Herceg Novog, Kotora i Tivta i Opštine Herceg Novi položili su juče vijence kod spomen obilježja na Podima kod Herceg Novog, obilježavajući 79 godina od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Danila Daša Pavičića i Stjepa Šarenca.

Čelnici Mjesnog komiteta KPJ za Herceg Novi su 21. januara 1943. godine likvidirani od strane italijanskih fašista i domaćih izdajnika koji su prije toga prokazali gdje se Đurković, Ilić, Pavičić i Šarenac nalaze.

U ime Opštine Herceg Novi vijence su položili potpredsjednica Vesna Samardžić, menadžer Opštine Dušan Vukić i Sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković.

Vijence na spomen obilježje u Podima nezavisno od toga, juče je položila i delegacija Udruženja boraca NOR-a (UBNOR) Crne Gore iz Tivta, Kotora i Herceg Novog, sa novim predsjednikom tivatskog UBNOR-a, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem na čelu.

Vuković je u govoru podsjetiuo na istorijske okolnosti pogibije narodnih heroja i partizanskih prvoboraca, ističući da su italijanski okupatori doznali za mjesto njihovog boravka i u ranim jutarnjim časovima 21. januara, sa stotinak vojnika italijanske divizije „Emilija“, potpomognutih sa oko 50 četnika Grahovskog bataljona i 150 nacionalista antikomunističkog bataljona „Orjen“, opkolili su i napali grupu partizana u Podima.

Krvavo kolo

„Oni su junački i bez oklijevanja prihvatili borbu, odbili pozive na predaju i bombama pokušali proboj. U neravnopravnoj borbi i pokušaju proboja, prvo su poginuli Dašo Pavičić i Stijepo Šarenac, dok se Savo Ilić ranjen vratio u staju i zajedno sa Nikolom Đurkovićem zapalio partijsku arhivu, čime je neprijatelj onemogućen da se dokopa važnih informacija o partizanskom pokretu. U novom napadu okupatora i domaćih izdajnika, gine Ilić, a potom i Đurković ispalivši zadnje metke i bacivši poslednju bombu. Nakon herojske pogibije članova Mjesnog komiteta KPJ, čelnih komunista i partizana Risna i Herceg Novog, sluge okupatora su na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom, oko poginulih heroja zaigrale tzv. u narodu poznato sramotno „Krvavo kolo“, uz taktove okupatorskih bajoneta. Novljanski fotograf Luka Cirigović riskirajući svoj život, tajno je fotografisao ovo kolo i ostavio autentičan dokument o ljudskom i ratničkom nemoralu i sluganstvu domaćih izdajnika.“- kazao je pored staloga, Vuković.

Podsjetio je na biografije ćetvorice palih heroja i provobioraca, ističuči da je „mnogo  heroja Drugog svjetskog rata, kao što su njih četvorica, koji su aktima heroizma i odanošću svojim idealima, principima, vaspitanju, svojoj porodici, gradu i državi u borbi za slododu i dostojanstvo čovjeka izabrali vječnost umjesto prolaznosti.“

Polaganje vijenaca

„Ove heroje iznjedrile se porodice i podneblje u kojima su ideali pravde, jednakosti, bratstva, junaštva i slobode bili neizostavni dio njihove životne filozofije i vaspitanja. I nijesu to bili samo neki neuki radnici ili seljaci koje je plamen rata uhvatio u svoj kovitlac, već intelektualci, pravnici, studenti medicine i filozofije, jasnih životnih opredjeljenja, čvrstog porodičnog naslijeđa i znanja iskovanih na katedrama svjetskog glasa… Izabravši smrt umjesto sramotne predaje oni su svima poslali snažnu poruku i ostavili pečat trajnog svjedočanstva o junaštvu, časti, odanosti i potrebi stalne borbe za slobodu.“- istakao je Vuković, dodajući da su Đurković, Ilić, Šarenac i Pavičić prenijeli poruku „da je cijena borbe za slobodu veoma skupa ali ne i nedostižna.“.

Izvor:S.L.

Najčitanije