13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Bijelu uplovio i drugi brod, odvoze oko 12.000 tona grita

Brod – Foto www.shipspotting.com

Poslije pauze od skoro sedam mjeseci, iz Bijele bi u ponedjeljak trebalo da bude nastavljen izvoz opasnog otpada – upotrebljenog grita od pjeskarenja brodova.

Naime, danas je u Bijelu uplovio brod za prevoz rasutog tereta „Dakota“ od 8.184 tone koji vije zastavu Malte. Dan ranije ovdje je stigao i panamski bulkcarrier „Muzaffer Bey“ od 5.583 tone deplasmana. Oba broda su se vezala uz glavnu operativnu obalu nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta, a na njima je danas počeo ukrcaj grita. Ukupno će ova dva broda iz Bijele početkom naredne nedjelje odvesti oko 12.000 tona ovog otpada.

Iz francuske kompanije Valgo koja obavlja proces ekološke remedijacije prostora bivšeg brodogradilišta Bijela vrijedan 23 miliona eura što je započet još u julu 2018.godine, naveli su da je do sada iz Bijele u Španiju odvezeno oko 55.hiljada tona grita, 115 tona ulja odveženo je u Grčku, a u Portugal se izvoze velike tzv. džambo-vreće u kojima je bio spakovan grit. Ostalo je da se iz Bijele odveze ukupno još oko 60 hiljada tona raznog opasnog otpada.

Ugovor  sa Valgom koji je odabran na međunarodnom tenderu Vlada Crne Gore za ekolopku remedijaciju Bijele, finansira se iz kredita koji je Vlada još 2014. zaključila sa Svjetskom bankom za kreditiranje projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ za  četiri tzv. crne tačke u Crnoj Gori od kojih je najznačajnija brodogradilište Bijela.            Do sada je u nekoliko navrata dolazulo do dužih ili kraćih zastoja u obavljanju tog posla i izvozu opasnog otpada u inostranstvo, pa je prvobitno ugovoreni rok od 21 mjesec za završetak remedijacije, u dva navrata produžavan. Najnoviji rok za završetak ekološke remedijacije postora bivšeg brodogradilišta j 31.decembar ove godine, a taj datum je i najnovijim aneksom koncesionog ugovora za privredno korišćenje brdoogradilišne luke Bijela definisan kao rok za predaju prostora bivšeg brodogradilišta novom koncesionaru – komaniji Adriatic 42 iz Tivta. Ta kompanija zajedničko je ulaganje tivatskog Porto Monenegra i renomiranog brodograđevnog koncerna Drydocks World iz Dubaia (DP World Group) i ona će u Bijeloj otvoriti novi i moderan remontni i servisni centar za mega i super jahte.

Prema ranijim planovima, novi servisni centar moći će da generalno remontuje jahte dužine do 120 metra i imaće veliki sinhro-lift, par travel liftova većeg kapaciteta  četiri moderne remontne radionice među kojima je i potpuno zatvorena radionica za farbanje jahti. Ukupni planirani nivo investicija za  uspostavljenje ovog rmeontnog centra u prve tri godine je minimalno 20 miliona eura.

Izvršni direktor kompanije Adriatic 42 Pol Džon Grej kazao je da oni trenutno završavaju sve zakonom propisane obavezne analize i procjene vezane za projekat svog budućeg brodoremontnog kapaciteta za jahte u Bijeloj, kao i za njegovo funkcionisanje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i održivog razvoja.

„Kao dio DP World Grupe, kompanija Adriatic 42 je posvećena redukciji svih štetnih emisija iz svojih budućih pogona u Bijeloj, a to će postićči kroz pametno korišćenje alternativnih izvora energije i upotrebom nove i moderne, energetski značajno efikasnije opreme i mašina.“- istako je Grej, dodajući da će u prvogj fazi, kada preuzme ekolopki očišćen prostor bivšeg Jadranskog brodogradilišta, ta kompanija obaviti testiranja sve tamo postojeće infrastrukture,kao i započeti radove na izgradnji tzv. utvrdica i sistema za sidrenje budućeg plutajućeg doka za remont jahti a koji će Adriatic 42 iz Dubaia dovesti u Bijelu. U prvoj fazi radova obaviće se i izgradnja bazena za travel-lift kojim će iz mora na obalu radi remonta biti podizane manje jahte, kao i rekonstrukcija i obnova glavne operativne obale – južnog gata brodogradilišta i ostale suprastrukture.

Izvor:S.L.

Najčitanije