14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježena godišnjica Kotobiljske bitke

Obilježena godišnjica Kotobiljske bitke

Godišnjica Kotobiljske bitke obilježena je danas polaganjem vijenca palim borcima, koji su prije više od tri vijeka nanijeli težak poraz turskim vojnim snagama, čime su otvorena vrata oslobađanju Herceg Novog od Osmanske vlasti.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović, potpredsjednica Skupštine opštine Dragana Stanišić, Sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić, odbornici u lokalnom parlamentu Tamara Vujović i Saša Kulinović, direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović, predsjednik MZ Kameno-Žlijebi Goran Stanovčić i mještani.

Potpredsjednica Đurović je istakla da, iako o Kotibiljskoj bici ne postoje opširni podaci, danas imamo dovoljno informacija koji nam ukazuju na epohalnost i značaj bitke koja se zbila pod Tajnim brdom, neposredno nakon prolaska turskih snaga kroz selo Kameno.

-Znamo da je Husein Topal Paša na naš grad krenuo u dvije kolone – jedna je išla Ali begovom džadom preko grebena Bjelotin, i u Sutorini ozbiljno uzdrmala hrišćanske redove. Druga kolona krenula je kroz Mokrine i Kameno, a na prostoru na kojem se danas nalazimo razbijeno je tursko pojačanje koje je išlo u pomoć vojsci u Herceg Novom. Samo petnaestak dana nakon sukoba, Herceg Novi je oslobođen od Turaka, čime je okrenut novi list u istoriji grada, Boke Kotorske i Crne Gore. O značaju Kotobiljske bitke govori i činjenica da je Njegoš opjevao u Gorskom vijencu, čime je učinio svevremenskim svjedočanstvom junačkih djela naših predaka, kazala je Đurović.

Prisutnima se obratila i direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović, koja je naglasila da je čuveni komandant koalicije hrišćanske vojske Korner, u izvještaju o bici i njenom ishodu istakao hrabrost i izdržljivost njegove vojske i domaćih pobunjenika koji su se danima borili za oslobođenje Novoga.

-Kako oni tada, tako i mi sada treba da budemo istrajni u tome da čuvamo naše istorijsko naslijeđe, kazala je Vitorović, te istakla da je sa tim ciljem Agencija kreirala istorijsku turističku turu koja počinje od Kanli Kule, simbola stradanja našeg naroda, pa sve do Kotobilja, gdje se bitka odvila.

Obilježena godišnjica Kotobiljske bitke

-Ova tura nije samo turistička – posvećena je i Novljanima i našoj djeci, jer predstavlja svojevrstan čas istorije obogaćen brojnim anegdotama iz ranijih perioda.  Obilazeći naše tvrđave i dio prirode našeg zaleđa uz priču, zaista imate osjećaj da putujete kroz vrijeme. Iz tog razloga smo je i nazvali Hercegnovski vremeplov, kazala je Vitorović i naglasila da će promotivna tura biti održana u nedjelju 15. septembra. Svi koji žele da se pridruže treba da budu na glavnom gradskom trgu u nedjelju u 9 časova.

Kotobiljska bitka odvila se pod Tajnim brdom, neposredno nakon prolaska Turaka kroz selo Kameno, na drevnoj pješačkoj komunikaciji ka Herceg Novom. U uskom klancu između vrletnih brda, vojska sastavljena od Crnogoraca, Hercegovaca, Mletaka, milicije iz Kotora, kao i samih domaćih ustanika, iznenadila je vojsku Husein Topal Paše i, nanijevši mu težak poraz, spriječili ga da stigne do opsjednutog grada, čime je oslobođenje Herceg Novog, koje je uslijedilo 15 dana kasnije, postalo neminovnost.

Najčitanije