16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Pješačka tura Kotobilj – Tajno brdo povodom 335 godina od Kotobiljske bitke

Orjen – foto Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Petnaestog septembra navršava se 335 godina od Kotobiljske bitke, događaja koji je dvije nedelje kasnije omogućio oslobođenje Herceg Novog od turske vlasti. Tim povodom, a kao način obilježavanja predstojećih Dana evropske baštine, organizuje vođenu pješačku turu kroz hercegnovsko zaleđe, upravo kroz područje tadašnje bitke, koje, osim zanimljive istorijske priče, nudi i neposredni kontakt sa i dalje očuvanom prirodom, te odlične vidike na Boku kotorsku i ulaz u zaliv.

Tema ovogodišnjih Dana evropske baštine je “Održiva baština“, to jest, ukazivanje na potrebu i načine zaštite kulturne baštine Evrope u kontekstu klimatskih promjena i narušavanja životne sredine.

Orjen – foto Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Uslovi učešća na turi: Tura je besplatna, pogodna za širok krug učesnika, uz minimalnu kondiciju, odgovarajuću duboku obuću, te mali ruksak sa vodom i rezervnom odjećom. Učešće je na sopstvenu odgovornost, za djecu na odgovornost roditelja-staraoca. U slučaju kiše, tura se otkazuje.
Orjen – foto Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Tel/viber za dodatne informacije: 069 360 803
Datum: četvrtak, 15. septembar
Start: 16 sati, Matkovića most (280 m)
Međudestinacije: izvor Zelenac, Kotobiljska šuma i Kotobiljski izvor
Glavna destinacija: Tajno brdo (490 m)
Trajanje ture: oko 2 sata (sa povratkom do početnog mjesta)
Težina: laka
Orjen – foto Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Kotobiljska bitka bila je prekretnica, uvod u oslobađanje Herceg Novog od vlasti Osmanskog carstva. Odigrala se 15. septembra 1687. godineu selu Kameno, pod Tajnim brdom”.

Najčitanije