16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 79 godina od rasformiranja „Campo Mamula“

Mamula 2022.

Na ostrvu Lastavica i u utvrđenju Mamula danas je obilježeno 79 godina od rasformiranja „Campo Mamula“, 14. septembra 1943. godine.

Tvrđava koju je sagradio austrougarski general Lazar Mamula kao vojno utvrđenje pretvorena je u kazamat još u Prvom svjetskom ratu, a u Drugom svjetskom ratu u njemu su tamnovali ne samo vojnici, već stari, žene i djeca.  U okviru kompleksa hotela Mamula nalazi se i memorijalna galerija koja čuva uspomenu na istorijat ovog mjesta, koji obuhvata i period dva rata.

Dr Ilija Moric, predsjednik mjesnog odbora Uduženja boraca NOR-a 1941-1945 Luštica,  je istakao da je na nama da obezbijedimo da Mamula napreduje uprkos ideologiji, političkoj  instrumentalizaciji ili normativnoj kritici.

“Mamula treba da napreduje jer dok Mamula bude napredovala napredovaćemo i mi kao društvo na putu mira, razvoja i stabilnosti”.

Campo Mamula formiran je naredbom italijanske okupacione komande od 30. marta 1942. godine. Od tog dana do njegovog rasformiranja 14. septembra 1943. godine, u neljudskim uslovima je tamnovalo 2.332 rodoljuba iz Boke, Istočne Hercegovine i južne Dalmacije. Ovaj prostor danas predstavlja jedno impozantno obnovljeno zdanje koje će služiti svima nama, a svako će biti tu da nas podsjeti na one koji su svoje živote izgubili upravo ovdje, kazao je predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović.

Mamula 2022.

“Mi da bi bili ono što smo moramo uvijek da znamo ko su nam bili preci, za šta su bili spremni da polože svoje živote, koji su im bili ideali. Uprkos svemu ovome nikada ne smijemo da živimo u prošlosti – moramo gledati naprijed ka budućnosti u kojoj ima mjesta za sve nas.”

Hening A. Šaub (Henning A. Schaub), generalni menadžer hotela  Mamula Island kazao je da obilježavanje ovog dana i  dobrodoslica predstavnicima Organizacija boraca NOR-a ‘41/’45 jeste i ostaće važan dan za ostrvo Mamula – svake godine.

Ova dramatična i herojska istorija je ono zbog cega smo ovdje danas – DA JE NE ZABORAVIMO. Naša je vizija da kreiramo novi pogled na ostrvo Mamula, pozitivniji, onaj koji ukazuje na svijetliju budućnost. Poštujući prošlost – zajedno sa vama. Ne samo danas, vec i svakog drugog dana.Želio bih da vam dam i konkretan primjer kako planiramo to i da uradimo. Posvećeni smo uspostavljanju kontinuiranog sjecanja na tesku istoriju mjesta te zbog toga uspostvaljamo Memorijalnu galeriju u kojoj možemo primiti posjetioce – lokalno stanovništvo i internacionalne goste – da razumiju, pamte i odaju poštu prošlosti zidova koji nas okružuju. Ali takođe, da poštujemo nevjerovatnu prirodnu ljepotu prostora oko nas.

 Šaub je podsjetio da je osvijetljena spoljašnja fasada tvrđave.

Svijetla, koja simbolicno predstavljaju značaj ovih zidova, sjecanje na hrabrost, istrajnost i dostojanstvo onih koji su ovdje držani protiv svoje volje.Svijetla koja će ponovo uspostaviti tvrđavu Mamula kao kljucno obilježje ovog prostora zbog svoje arhitektonske ljepote i istorijskog značaja.Svijetla koja simbolizuju svijetliju budućnost za Ostrvo Mamula, njene posjetioce i na kraju cijeli svijet.Moj poslednji primjer je moja lična posvećenost i obecanje vama: naime, obećavam da ću podijeliti istoriju ostrva Mamula i sve o ljudima koji su ovdje propatili sa svakim gostom kojeg dočekam, kroz svaku posjetu koju cemo primiti kao i tokom svakog intervjua koji budem dao. Ovo je moje lično obećanje vama s ciljem kontinuiranog podsjecanja na istoriju.

Mamula 2022.

Hening A. Šaub (Henning A. Schaub), generalni menadžer hotela  Mamula Island imao je molbu za sve stanovnike i posjetioce.

A sada moja molba vama jer vi možete da nas podržite u ovome i date doprinos istraživanju i naporima koji su vec preduzeti a i dalje aktuelni kroz prikupljanje dokumenata, fotografija i informacija. Vaše proaktivno učešće u kreiranju sadrzaja u galeriji bi nam mnogo znacilo kako bismo dostojanstveno predstavili proslost.

Polaganje vijenaca i sjećanje na logoraše tradicionalnoorganizuju hercegnovsko Udruženje boraca OBNOR-a 1941-1945 i MZ Luštica u saradnji sa kompanijomOHM Mamula koja je upravljala rekonstrukcijom itransformacijom tvrđave u Mamula Island, sofisticiranibutik hotel sa pet zvjezdica. Počast dramatičnoj istorijimjesta odali su predstavnici boračkih organizacija izBoke i regiona, Opštine Herceg Novi, kao ipredstavnici opština Trebinje, Sopot, Prijepolje iBerane. Vijenac su položili I predstavnici kompanije OHM Mamula.

Na inicijativu Dragane Bećirović PR savjetnice  OHM Mamula u znak sjećanja na Iva Markovića, zatvorenika na Mamuli, koji je nedavno preminuo, odata je počast minutom ćutanja.

Najčitanije