28.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Oboljeli od COVID-a u UK imaju blaže simptome

Britanija – foto EPA

Osobe oboljele od COVID-a u Ujedinjenom Kraljevstvu koje su hospitalizirane imaju nešto blaže simptome nego prije, izjavila je britanska ministrica za cjepiva dodajući da u ovoj fazi nema potrebe za daljnjim restriktivnim mjerama.

Premijer Boris Johnson opirao se nametanju strogih mjera u Engleskoj uoči Nove godine unatoč tome što je omikron izazvao rekordno povećanje broja slučajeva. Broj hospitaliziranih raste, ali ne prati rast dnevnih slučajeva, moguće zbog učinka cjepiva i boostera i vjerojatno zbog toga što se omikron pokazao ipak blažom varijantom.

– U ovome trenutku, ako pogledate ljude koji su hospitalizirani, oni dolaze u ne tako teškom stanju kao prije, rekla je u izjavi za Sky News ministrica za cjepiva i javno zdravlje Maggie Throup, dodajući da Johnsonov ‘plan B’ djeluje.

– Broj ljudi na bolničkom liječenju otprilike je upola manji nego prije godinu dana – i to samo pokazuje snagu cjepiva.

Neil Ferguson, epidemiolog s londonskog Imperial Collega, rekao je da iako su infekcije u Londonu kod mlađih od 50 godina možda dostigle plato, nagli porast u toj dobnoj skupini još se nije imao vremena proširiti na starije dobne skupine, koje su ranjivije na COVID-19.

– Možda ćemo vidjeti drugačiji obrazac u hospitalizacijama. Hospitalizacije općenito rastu diljem zemlje i možda ćemo vidjeti visoke razine za nekoliko tjedana. Cijepljenje se drži u smislu zaštite od teških bolesti, čemu pomaže činjenica da je omikron gotovo sigurno znatno manje težak, ali i dalje stvara pritisak na zdravstveni sustav, rekao je za BBC Radio.

Rastući broj slučajeva doveo je do znatnih poremećaja zbog samoizolacije radnika. Dio vlakova u Londonu je otkazan, bolnicama nedostaje osoblja, a školama nastavnika.

Izvor:Hina

Najčitanije